Per a conéixer més el servici hem tingut l'oportunitat de conversar amb Carlos Vergara Hernández, tècnic de investigació en el servici d’estadística. Carlos compta amb experiència d'investigació en mètodes estadístics i ha participat en l'anàlisi de dades de diversos projectes d'investigació en l'àmbit epidemiològic, incorporant-se al Servici d'Estudis Estadístics de Fisabio en 2022.
En què consistix el servici d'Estudis Estadístics? Quant temps porteu amb el servici?
El Servici d'Estudis Estadístics de Fisabio és un servici cientificotècnic que oferix suport metodològic i tècnic a investigadors en ciències de la salut, proporcionant assistència en diverses etapes dels seus projectes. Este servici porta actiu des de 2017 i facilita als investigadors ferramentes avançades per al tractament i anàlisi de dades en salut, optimitzant la qualitat i l'impacte dels seus estudis.
Quin tipus de servicis oferiu des del Servici d'Estudis Estadístics de Fisabio?
En el Servici d'Estudis Estadístics de Fisabio oferim una àmplia gamma de servicis per a donar suport a la investigació en ciències de la salut. Estos inclou:
- Assessorament metodològic durant la redacció de projectes d'investigació (disseny d'estudis, estratègies de mostre, càlcul de la grandària mostral, generació de taules d'aleatorització).
- Anàlisis estadístiques descriptives i inferencials (amb suport en la interpretació de resultats). Tenim experiència en modelatges amb un cert nivell de complexitat, per exemple models jeràrquics bayesians per a dades espacials, temporals o espaciotemporals.
- Formació en estadística i maneig de programari especialitzat en l'anàlisi de dades (R).
- A més, si eres usuari de la nostra instància de REDCap pots contractar-nos com a servici perquè desenrotllem el quadern electrònic de recollida de dades per al teu projecte.
En tot cas, el nostre objectiu és garantir la qualitat i la robustesa estadística en cada projecte que assessorem.
Quin tipus de grups d'investigació solen sol·licitar els vostres servicis? Existixen àrees específiques de major demanda?
La majoria dels nostres usuaris provenen de l'àmbit de les ciències de la salut, i encara que hem rebut sol·licituds d'àrees com a farmàcia i biotecnologia, en general les àrees amb major demanda solen ser els estudis epidemiològics i els assajos clínics, encara que ens adaptem a les necessitats específiques de cada projecte.
Com s'organitza el Servici d'Estudis Estadístics de Fisabio?
En el servici treballem dos professionals amb experiència en metodologia de la investigació, estadística i anàlisi de dades: la meua companya Ana Escrig i jo. Treballem en col·laboració estreta amb investigadors, des de la fase inicial de disseny fins al lliurament final de resultats, assegurant una comunicació fluida en tot moment.
Quins criteris utilitzeu per a seleccionar les ferramentes estadístiques o programari que empreu?
Utilitzem l'entorn estadístic R (www.r-project.org), un programari de codi obert amb una àmplia comunitat d'usuaris que, amb el temps, s'ha convertit en una de les principals eleccions entre els estadístics de tot el món. A més, emprem paquets específics per al modelatge bayesià, com Stan, JAGS, INLA i WinBUGS, els quals s'integren perfectament amb R.
Quins són els passos habituals des que rebeu un projecte fins que entregau els resultats?
Seguim un procés estructurat per a garantir la qualitat del treball:
- Recepció i revisió inicial: analitzem les necessitats del projecte, els seus objectius i el disseny proposat, assegurant que els objectius són mesurables i que el disseny s'adapta a ells.
- Definició del pla d'anàlisi: elaborem el pla d'anàlisi alineant-lo amb els objectius definits.
- Anàlisi de dades: realitzem els càlculs estadístics, cuidant la qualitat i precisió dels resultats.
- Lliurament i interpretació de resultats: presentem les troballes en informes tècnics, acompanyats de gràfics i taules quan és necessari. Tots els informes inclouen el codi d'anàlisi emprada (programari R), garantint la transparència i la possibilitat de millora (el nostre treball és auditable).
- Assessorament final: oferim suport en la interpretació dels resultats i en l'elaboració de publicacions científiques, incloent-hi la resposta a revisors.
Heu implementat models predictius en les vostres anàlisis? Quins desafiaments i beneficis creieu que tenen en la seua aplicació?
Sí, comptem amb experiència en la construcció de models amb un propòsit purament predictiu. No obstant això, i encara que és comú que els investigadors ens sol·liciten el seu desenrotllament, després d'avaluar els seus objectius i les dades disponibles, solem reorientar-los cap a models explicatius: en estos casos, la selecció de variables no es basa únicament en criteris estadístics, sinó en fonaments teòrics concordes amb el camp d'investigació (habitualment per a controlar el biaix de confusió en estudis observacionals).
Com manegeu situacions en les quals les troballes estadístiques contradiuen les hipòtesis dels investigadors?
El nostre enfocament és sempre transparent i col·laboratiu. Quan els resultats no recolzen les hipòtesis inicials, treballem al costat dels investigadors per a revisar el disseny de l'estudi i les possibles causes, ajudant-los a interpretar les troballes en el context de la seua investigació, destacant el valor que poden aportar fins i tot els resultats inesperats.
Seminari en línia de presentació del Servici d'Estudis Estadístics de Fisabio
El Servici d'Estadística va oferir el passat 13 de març una sessió de presentació sobre com donen suport a la investigació i el seu rol en el disseny d'estudis per a:
- Millorar l'alineació entre objectius i mètodes
- Minimitzar possibles biaixos
- Anticipar la futura anàlisi, plantejant solucions a possibles problemes futurs
Recupera la gravació ací: https://www.youtube.com/watch?v=ka-4mc7zoa4&t=4s