| Fisabio

Fisabio s'adhereix a la Coalició per a l'Avanç de l'Avaluació de la Investigació

  • L'objectiu de l'aliança és millorar l'avaluació de la investigació promovent bones pràctiques i estàndards més inclusius
  • Es tracta d'una iniciativa impulsada per Science Europe i European University Association que rep el suport de la Comissió Europea

València (24.08.2024). La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) de la Conselleria de Sanitat s'ha adherit a la Coalició per a l'Avanç de l'Avaluació de la Investigació (CoARA per les seues sigles en anglés), una coalició internacional enfocada a millorar i reformar l'avaluació de la investigació, promovent bones pràctiques i estàndards més inclusius i efectius.

La coalició sorgeix de la necessitat de superar les pràctiques tradicionals d'avaluació de la investigació, centrades excessivament en mètriques quantitatives com el factor d'impacte de les revistes o els rànquings d'institucions. En aquest sentit, CoARA advoca per una avaluació equilibrada, que tinga en compte tant els aspectes quantitatius com qualitatius i supose una direcció comuna per a la reforma de l'avaluació de la investigació.

"La integració de Fisabio en CoARA representa un compromís significatiu amb l'excel·lència i la innovació en la investigació, alineant-se amb les millors pràctiques globals per a avaluar l'impacte i la qualitat del treball científic. És un pas més de l'equip de la Unitat de Ciència Oberta de Fisabio en l'avanç de la implementació de les pràctiques de ciència oberta", explica Patricia Martínez Galisteo, responsable de la Unitat de Ciència Oberta.

Actualment són més de 660 institucions les que integren CoARA des de la publicació del seu acord al juliol de 2022. Entre les organitzacions signants espanyoles es troben l'Agència Nacional d'Avaluació i Acreditació (ANECA), la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i pràcticament la totalitat d'universitats i centres d'investigació.

Compromisos de CoARA

La coalició estableix 10 compromisos que busquen transformar la cultura de l'avaluació. Els indicadors de qualitat, la revisió per parells i l'ús responsable de les mètriques quantitatives són els eixos de l'acord.

La signatura de l'acord va acompanyada de la redacció d'un pla d'acció a quatre anys on es reflectisquen els avanços que les organitzacions estan duent a terme en la seua reflexió sobre l'avaluació de la investigació.

Amb el suport de la coalició, la Fundació Fisabio establirà els passos a seguir per a complir els compromisos i marcarà el seu propi full de ruta segons els objectius estratègics de l'organització.

El pla d'acció no sols guiarà la implementació de les reformes necessàries, sinó que també servirà com un marc de referència per a mesurar el progrés i els assoliments en l'adopció dels principis establits per CoARA.