- L'esdeveniment va tindre lloc els passats 11 i 12 de juny en la Cartuja Center de Sevilla
- Espacio CPI Salud és una ocasió única per a conéixer l'estat de la innovació en salut a nivell nacional
València (03.07.2024) L'equip de la Unitat de Ciència Oberta, la responsable legal i la directora gerent de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) de la Conselleria de Sanitat, Mónica Pont, van participar els passats 11 i 12 de juny en 'Espacio CPI Salud' en la Cartuja Center de Sevilla.
Este esdeveniment pretén crear un espai d'interacció innovador i col·laboratiu en el qual agents amb diferents perfils del sector sanitari debaten sobre com millorar els servicis sanitaris a través de la Compra Pública d'Innovació (CPI) a Espanya.
Durant estos dos dies es van desenvolupar xarrades i taules redones centrades en la compra pública d'innovació com a eix per a impulsar la investigació i la innovació en el sector sanitari. A més, va comptar amb la participació de la Directora General d'Investigació i Innovació, Mariola Penadés, en la sessió "La innovació en els servicis regionals de salut com a motor de canvi".
Un altre dels racons clau de la trobada va ser el Museu CPI on, per primera vegada, s'han donat a conéixer els projectes desenvolupats mitjançant la ferramenta CPI a Espanya; destacant les dos experiències liderades per la Conselleria de Sanitat: el dispositiu termogràfic d'Imatge Molecular d'Alta Sensibilitat (IMAS) i la plataforma tecnològica MEDP BIG DATA.
L'esdeveniment va comptar també amb un espai d'oportunitats del Mapa de Demanda Primerenca (MDT) en Salut a Andalusia on es van exposar els 33 projectes d'innovació seleccionats en les 4 línies estratègiques (medicina de precisió, transformació digital, enginyeria biomèdica i medi ambient i salut). El MDT és una ferramenta per a identificar necessitats i oportunitats d'innovació que sorgixen de demandes assistencials d'usuaris o professionals del sistema sanitari. La construcció d'un MDT dins del Programa CPI en Salut s'ha plantejat com un exercici col·laboratiu i obert en el qual han participat tots els agents de l'ecosistema d'innovació en salut d'Andalusia: agents de demanda, agents d'oferta, pacients, etc. L'exposició d'estos reptes es pot trobar en la pàgina web MDTAndalucia.
La trobada ha sigut possible a través de la Fundació Progrés i Salut, una entitat que actua com a Oficina Tècnica de Compra Pública d'Innovació. A més, també coordina actuacions entre entitats i agències del Sistema Sanitari Públic d'Andalusia (compradors) i les empreses, centres i grups d'investigació (com a desenvolupadors d'innovació).
"Espacio CPI Salud ha sigut una font d'aprenentatge i inspiració per a Fisabio en l'aposta pel desenvolupament de la CPI i el seu potencial per a millorar els servicis sanitaris i com a motor de competitivitat i riquesa del teixit industrial valencià", explica Patricia Martínez, de la Unitat de Ciència Oberta de Fisabio.
En este sentit, la Fundació Fisabio està desenvolupant diferents iniciatives per a abordar la Compra Pública d'Innovació, com per exemple iniciar col·laboracions amb la resta d'agents de l'ecosistema valencià d'innovació en salut per a analitzar els mecanismes adequats i facilitar la seua sistematització i implementació en l'àmbit de la salut.