| Investigació

Personal investigador de Fisabio descobrix una possible clau immunològica en la malaltia de Crohn

  • Els resultats apunten a una possible fallada en la comunicació del sistema immunitari en pacients amb Crohn
  • L'estudi ha sigut publicat en la revista World Journal of Gastroenterology

València (04.07.25). Un equip d'investigació de la Fundació Fisabio, liderat pel Dr. Juan Carlos Andreu-Ballester, ha publicat un estudi que podria llançar llum sobre l'origen de la malaltia de Crohn, una malaltia inflamatòria crònica de l'intestí que afecta milers de persones a Espanya i a tot el món.

L'estudi, publicat en World Journal of Gastroenterology, una de les revistes científiques de referència internacional en l'àmbit de les malalties digestives, ha detectat una disminució en la producció d'una proteïna clau del sistema immunitari en l'intestí de pacients amb Crohn.

El treball s'ha realitzat en col·laboració amb la Universitat Complutense de Madrid (Dra. Carmen Cuellar), la Universitat CEU Sant Pau de Madrid (Dra. Carolina Hurtado-Marcos), l'Hospital Arnau de Vilanova de València i l'Hospital Clínic Universitari de València.

"Esta proteïna, coneguda com CD132, ajuda al fet que les cèl·lules defensives del sistema immunitari del cos reben correctament els senyals que necessiten per a actuar. Si el cos produïx menys quantitat d'esta proteïna, estes cèl·lules no funcionen com deurien, la qual cosa podria contribuir al fet que es desencadene una inflamació descontrolada, com ocorre en la malaltia de Crohn", explica el Dr. Andreu.

L'equip investigador també ha detectat que la falta d'esta proteïna podria estar relacionada amb una menor presència d'un tipus concret de cèl·lules defensives (els limfòcits T γδ), que actuen com una primera línia de defensa en les mucoses de l'intestí. La seua absència pot facilitar que uns certs microorganismes sobrevisquen més del compte i empitjoren la inflamació.

Cap a tractaments més precisos i personalitzats

Les troballes d'este estudi suposen un avanç important en la comprensió dels mecanismes immunològics implicats en la malaltia de Crohn i obrin la porta al desenrotllament de noves estratègies terapèutiques més específiques i personalitzades. Els resultats apunten a la possibilitat de dissenyar tractaments que restauren eixa comunicació alterada del sistema immunitari, en lloc de recórrer únicament a la immunosupressió generalitzada, com ocorre amb moltes teràpies actuals.

Este enfocament més dirigit podria no sols millorar l'eficàcia del tractament, sinó també reduir efectes secundaris, la qual cosa representa una esperança real per a millorar la qualitat de vida de les persones que conviuen amb esta malaltia crònica.

Referència de l'article:

Andreu-Ballester JC, Hurtado-Marcos C, García-Ballesteros C, Pérez-Griera J, Esquerre F, Ollero D, Jiménez A, Gil-Borrás R, Llombart-Cussac A, López-Chuliá F, Cuéllar C. Decreased gene expression of interleukin 2 receptor subunit γ (CD132) in tissues of patients with Crohn's disease. World J Gastroenterol. 2025 Mar 28;31(12):97120.