En el món de la investigació biomèdica, cada mostra és un xicotet univers d'informació. La clau està a saber com extraure-la amb precisió, eficiència i fiabilitat. Això és exactament el que permet la tecnologia multiplex, un sistema capaç d'analitzar simultàniament múltiples biomarcadors en una sola mostra. En Fisabio, esta ferramenta està al servici dels projectes més capdavanters en biomedicina, i hui parlem amb Milagros Rocha i Celia Bañuls, responsables de la Unitat d'Anàlisi Multiplex, per a conéixer de prop el seu funcionament i potencial.
Una finestra múltiple cap als biomarcadors
Què és la tecnologia multiplex i com funciona?
La tecnologia multiplex ha revolucionat l'anàlisi de mostres biològiques ja que permet detectar molts biomarcadors diferents al mateix temps i en una sola prova. Milagros Rocha ens explica que este sistema utilitza microesferes entapissades amb diferents anticossos, antígens o sondes, cada una amb una firma de fluorescència única. "Estes microesferes es barregen en un sol assaig i després un lector identifica cada una, mesurant la intensitat de fluorescència per a quantificar els marcadors presents", detalla.
Celia Bañuls afig que en Fisabio no sols disposen de l'equip necessari, sinó també d'un equip humà especialitzat que acompanya als investigadors i investigadores des del disseny experimental fins a la interpretació final dels resultats. "La nostra prioritat és assegurar una comunicació fluida perquè el procés siga eficient i rigorós", puntualitza.
Flexibilitat en l'anàlisi: diversos tipus de mostres
Quins tipus de mostres poden analitzar-se amb esta tecnologia?
Sobre el tipus de mostres que poden analitzar-se amb esta tecnologia, les dos expertes coincidixen que la varietat és àmplia. "El sèrum i el plasma són els més comuns, especialment en immunoassajos, però també es poden analitzar altres fluids biològics com a líquid cefalorraquidi, fluid crevicular gingival, saliva, orina, i fins i tot sobrenadants de cultiu o lisados cel·lulars", explica Milagros.
Esta versatilitat amplia el camp d'aplicació de la tecnologia a múltiples línies d'investigació biomèdica. Gràcies a esta capacitat d'adaptació, la Unitat d'Anàlisi Multiplex de Fisabio es convertix en un servici estratègic per a explorar des de malalties infeccioses fins a condicions neurodegeneratives o metabòliques, fent possible una investigació més profunda i personalitzada.
Un suport integral per al personal investigador
Quin suport oferix el servici d'anàlisi als investigadors i investigadores?
La Unitat d'Anàlisi Multiplex de Fisabio va més enllà de la mera execució tècnica. Celia comenta que oferixen assessorament metodològic per a optimitzar el disseny experimental, s'encarreguen del calibratge i posada a punt de l'equip, i finalment realitzen una anàlisi exhaustiva de les dades obtingudes. "Volem que el personal investigador senta que compta amb un soci científic durant tot el procés", afirma.
Multiplex: més enllà de l'eficiència
Quins són els avantatges de la tecnologia multiplex?
A més de la seua precisió, la tecnologia multiplex destaca per oferir avantatges pràctics molt significatives en el treball de laboratori. Una de les principals, segons destaquen, és la seua eficiència en temps i costos. Milagros puntualitza: "Analitzar diversos biomarcadors al mateix temps amb la mateixa quantitat de mostra reduïx significativament el cost per dada i accelera els processos experimentals". A més, la possibilitat d'avaluar múltiples marcadors simultàniament permet detectar discrepàncies i validar resultats amb major rigor, que seria més difícil amb mètodes tradicionals.
Superant reptes per a obtindre resultats fiables
Quins reptes presenta l'ús d'esta tecnologia?
No obstant això, no tot és senzill. Celia assenyala alguns dels desafiaments més freqüents que enfronten les persones usuàries: "La qualitat de la mostra és fonamental, però també està l'alt cost inicial dels equips i reactius, la necessitat de comptar amb matrius equivalents per a calibrar els assajos i les dificultats per a detectar nivells molt baixos de biomarcadors". Un altre repte important són les interferències entre microesferes, que poden generar senyals inespecífics i afectar la precisió.
Però les dos coincidixen que amb una adequada optimització i control de qualitat, estos obstacles es poden sortejar. "El disseny experimental acurat i una bona anàlisi de dades són claus per a aprofitar al màxim esta tecnologia", conclou Milagros.
Impulsant la innovació en investigació
Com poden els investigadors i investigadores accedir a esta tecnologia?
Per als qui estiguen interessats a incorporar esta tecnologia als seus projectes, l'oportunitat és àmplia. "Comptem amb kits comercials per a aplicacions comunes, però també oferim la possibilitat de desenvolupar assajos personalitzats", explica Celia. A més, els investigadors i investigadores poden sol·licitar accés a l'equip i rebre suport tècnic per a ajustar els seus protocols.
Abans d'acomiadar-nos, Milagros anima a la comunitat investigadora a conéixer de prop esta tecnologia i contactar amb elles: "La tecnologia multiplex no sols permet estudis més complets i detallats, sinó que també pot aportar un valor afegit en projectes on la precisió i l'eficiència marquen la diferència. És una ferramenta amb moltes possibilitats, i som ací per a ajudar a traure-li el màxim partit".
T'interessa el servici d'Anàlisi Multiplex de Fisabio?
Si estàs interessat o interessada a conéixer més detalls sobre este servici i la seua tecnologia, pots posar-te en contacte amb l'equip responsable escrivint a: multiplex(ELIMINAR)@fisabio.es