| UCIE

Fisabio reunix a València a professionals de diversos sectors per a avançar en la investigació del microbioma humà

  • S'han debatut els avanços més recents en el camp del microbioma oral, intestinal, cutani i del sistema reproductiu
  • La jornada s'ha celebrat este dijous en l'edifici de la Fundació Bancaixa

València (06.06.25). La Unitat Científica d'Innovació Empresarial (UCIE SALUT CV) de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) ha celebrat este dijous la Innopíldora 'El Microbioma Humà com a aliat de la nostra salut'.

El principal objectiu de la trobada ha sigut donar a conéixer 'Microbionet', un hub de microbioma humà de la Comunitat Valenciana, un espai de col·laboració, creativitat i innovació en el qual s'han reunit professionals, empreses, centres d'investigació i personal sanitari , amb la missió d'oferir productes, servicis i solucions orientats a millorar la salut i qualitat de vida de la població i a posicionar a la Comunitat Valenciana com a àrea de referència en microbioma humà.

La jornada ha comptat amb ponències magistrals i taules redones on s'han presentat els avanços més recents en l'estudi dels microbiomes oral, intestinal, cutani i reproductiu, a més de casos d'èxit que demostren el seu impacte en la salut humana.

"Esta jornada representa la culminació de l'esforç conjunt de la UCIE de Fisabio de construir ponts sòlids entre la investigació, la innovació, el sector empresarial i la pràctica clínica. 'Microbionet' és el reflex d'este compromís: un espai col·laboratiu on convergixen talent i coneixement per a impulsar solucions que milloren la salut i qualitat de vida de la nostra comunitat, posicionant a la Comunitat Valenciana com un referent líder en microbioma humà", ha assenyalat Marisa Caparrós, directora gerent de Fisabio durant l'acte d'inauguració.

En l'esdeveniment han participat investigadors de Fisabio, com Alex Mira, responsable del laboratori de Microbioma Oral; Bob Rosier, investigador sènior del grup de Microbioma Oral; Carles Úbeda, responsable del grup Microbiota, Infecció i Inflamació; Giuseppe d'Auria, responsable del Servici de Bioinformàtica dins del Servici de Seqüenciació i Bioinformàtica y Vicente Navarro, responsable del grup d'investigació MiBioPath.

També han sigut presents entitats i empreses referents en la temàtica com SIAMP&P, elmex/Colgate, Instituto de reconocimiento molecular y desarrollo tecnológico (IDM) de la UPV, AB-Biotics, IATA-CSIC, ADM Biopolis, Darwin Bioprospecting, microviable Therapeutics, Bioithas, AITEX, Natural Cosmetic Lab, EVONIK, Fundación Carlos Simón para la investigación en Salud de la Mujer, Ancilia Biosciences i Nutribiótica.

Vanesa Blasco, especialista en innovació i transferència de la Unitat Científica Empresarial (UCIE) de Fisabio, va presentar la iniciativa ‘Microbionet’ i els seus membres actuals. "Microbionet és un espai de col·laboració dissenyat per a potenciar la transferència tecnològica i fomentar la innovació conjunta entre empreses, entitats i centres d'investigació. Convidem a totes les persones i organitzacions interessades a sumar-se a este hub, per a avançar junts en el desenrotllament de solucions que impulsen la salut i el benestar", va explicar.

La jornada ha conclòs amb una sessió d'innovació oberta, destinada a promoure la col·laboració i el desenrotllament de noves solucions en el camp del microbioma. En esta dinàmica, els assistents s'han dividit en quatre grups de treball (microbioma oral, intestinal, cutani i sistema reproductiu), i de manera col·laborativa i oberta, han debatut sobre les temàtiques, els reptes que enfronten i els assoliments o avanços aconseguits en cada àrea.

"Estes sessions permeten obtindre informació valuosa mitjançant la participació de grups multidisciplinars que aporten diferents punts de vista, afavorint la identificació de sinergies entre els participants", ha explicat Blasco.

UCIE SALUT CV

La Unitat Científica d'Innovació Empresarial (UCIE SALUT CV) s'emmarca en a l'Àrea d'Innovació de la Fundació Fisabio. Encara que les seues activitats abasten qualsevol àmbit d'innovació aplicable al sector sanitari, s'han definit línies prioritàries estratègiques, d'acord amb les capacitats de Fisabio, l'entorn empresarial i els reptes identificats pels agents del sistema valencià d'innovació, sent el microbioma humà una d'elles.

Esta jornada forma part del projecte 'Creació del Hub de Microbioma Humà de la Comunitat Valenciana' aprovat en la convocatòria IVACE+I de 2024 (INNACC/2024/7).