Presentació

En els últims 10 anys la seqüenciació de DNA ha experimentat un creixement exponencial a causa de l'aparició i desenvolupament de les tècniques de seqüenciació massiva (en anglés NGS, Next Generation Sequencing). Actualment aquestes sigles engloben tant a les plataformes de seqüenciació de segona generació com a les noves plataformes de tercera generació. La implementació i el desenvolupament d'aquestes tècniques obri noves possibilitats d'anàlisis en múltiples subdisciplines relacionades amb les Ciències Biològiques i de la Salut.

Alguns dels camps que estan experimentant nous avanços gràcies a la seqüenciació massiva són:

  • Microbiologia Clínica, Salut Pública i Epidemiologia.
  • Estudi de les comunitats microbianes del cos humà i la seua relació amb la salut i la malaltia.
  • Seguretat microbiològica en Salut Pública i en la indústria agroalimentària.
  • Control de plagues.
  • Genètica humana.

Perquè aquests avanços es produïsquen resulta indispensable disposar tant de plataformes de seqüenciació adequades com de personal experimentat en aquesta mena de tècniques.

En aquest context i amb la finalitat de promoure la investigació biomèdica, naix el Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de Fisabio-Salut Pública.

El Servei compta amb laboratoris independents i tot l'equipament necessari per al processament de mostres biològiques, purificació i modificació dels àcids nucleics així com per a la construcció de les llibreries i seqüenciació.

El servei compta amb laboratoris topogràficament separats per a evitar contaminacions (pre i post amplificació d'àcids nucleics).

El servei està a més equipat amb servidors de càlcul i unitats de còpia de seguretat d'alt rendiment per al processament de les dades de seqüenciació i anàlisis bioinformàtiques.