Repte Fisabio

El Repte Fisabio és un projecte que pretén involucrar en les activitats de divulgació científica a adolescents valencians que viuen en zones rurals allunyades del context de la gran ciutat.

En aquesta iniciativa el personal investigador de la Fundació Fisabio planteja un repte científic relacionat amb la seua àrea de treball a alumnat d'ESO, Batxillerat i Formació Professional de centres educatius de zones rurals de la Comunitat Valenciana. L'estudiantat que accepta el repte desenvolupa durant el curs escolar una investigació que li porta a resoldre'l. Amb els resultats de la investigació l'alumnat dissenya i crea un producte artístic de divulgació científica amb el qual difon els resultats del seu estudi.

A més, els/les participants en 'El Repte Fisabio' tenen l'oportunitat de conéixer en persona les instal·lacions de la Fundació Fisabio a través d'una visita guiada i, mitjançant aquesta, entrar en contacte amb el personal investigador amb el qual han estat treballant per via telemàtica durant el desenvolupament del repte. Així, aquests joves poden veure de prop com es desenvolupa la pràctica científica real, especialment aquella relacionada amb el tema que han treballat. Per exemple; poden veure com són els instruments que es requereix utilitzar per a la investigació; entendre les dinàmiques i espais que fan possible la pràctica científica, especialment en l'àmbit de la biomedicina; així com resoldre els dubtes que tinguen relacionades amb el coneixement científic.

Amb la fi última d'augmentar el coneixement i la comprensió de la ciència i la tecnologia entre el públic jove normalment relegat de la divulgació de la Comunitat Valenciana, aquest projecte es marca com a meta acostar el màxim possible a l'alumnat a l'experiència real d'investigació. 

Si pertanys a un centre educatiu valencià o eres membre d'una associació i vols sol·licitar que organitzem aquesta activitat en la vostra entitat o centre, pots contactar-nos a través d'aquest correu: comunicacion@fisabio.es

Amb la col·laboració de:

Edició 2023-2024 del 'Repte Fisabio'

En l'edició 2023-2024 del projecte s'han plantejat els següents reptes:

Microplàstics i salut

Baix el títol "Microplàstics i salut" les investigadores de l'Àrea d'investigació en Ambient i Salut de Fisabio Mª José López, Nerea Castillejo, Marisa Nieto i Marta Pedrón llancen una sèrie de qüestions a l'alumnat sobre els microplàstics i com poden arribar a afectar la salut de les persones.

El Virus del Papiloma Humà

Les investigadores i investigadors Natalia Marín, Reem Abumallouh, Lucas Marzal i Raúl Beneyto de l'Àrea d'Ambient i Salut de Fisabio, parlen en el repte "El Virus del Papil·loma Humà" sobre la vacuna del Virus del Papil·loma Humà (VPH) i el fet que s'haja començat a vacunar també als xiquets a partir dels dotze anys en la Comunitat Valenciana.

La lluita contra la resistència a antibiòtics

L'investigador Carles Úbeda, de l'Àrea de Genòmica i Salut de Fisabio, explica en el repte "La lluita contra la resistència a antibiòtics" la problemàtica amb els bacteris resistents a antibiòtics i planteja als i les estudiants com poder fer front a aquest problema de salut pública.

Els efectes del mercuri en la salut

Baix el títol "Els efectes del mercuri en la salut", la investigadora Raquel Soler, de l'Àrea d'Ambient i Salut de Fisabio, explica què és el mercuri i quines són les conseqüències si s'ingereix més quantitat de la recomanada en la dieta a través del consum de peix.