Menudets Ciència és un projecte que pretén acostar la ciència a alumnes/as de Centres d'Educació Infantil i Primària de la Comunitat Valenciana, principalment centres educatius de l'entorn rural, a través de tallers pràctics i jocs amb els quals aprenen sobre biomedicina mentres es divertixen.
Els tallers són impartits per personal investigador de la Fundació i ja són milers de xiquets i xiquetes els que han aprés sobre els principis bàsics i les lleis fonamentals de les ciències experimentals com la Física, la Química i la Biologia.
Amb l'objectiu que els/les més xicotets/es valoren la ciència com un fet cultural que es desenvolupa en la seua vida quotidiana s'han impartit tallers com:
Unfla un globus amb llevat: En este taller, els/les més xicotets/es aprenen què és una reacció química a través d'un experiment pràctic sobre la fermentació utilitzant llevat i sucre. La reacció química entre estos dos reactius genera CO₂, un gas que, de forma quasi màgica, unfla un globus sense haver de bufar!
Vida microscòpica: Què és un microorganisme? Com es cultiva un bacteri? Com són els organismes microscòpics que viuen en els tolls de la ciutat de València? Els/les participants observen al microscopi microorganismes de tota mena, cèl·lules vegetals de la ceba, cèl·lules de la seua pròpia saliva, del pèl, de la sang...
Com si del joc de l'oca es tractara, els qui han jugat a Bacteriópolis es convertixen en bacteris que avancen per un tauler gegant fins a arribar als laboratoris de Fisabio. En les caselles especials s'aprén, per exemple, que els Lactobacillus convertixen la llet en iogurt o que alguns bacteris poden ser resistents als antibiòtics.
Crea la teua pròpia vacuna: El principal objectiu d'este taller és recrear què ocorre en el nostre cos quan ens infectem amb un virus, en concret, el coronavirus SARS-CoV-2. Per això, en esta activitat es crea una maqueta del sistema immunitari humà i del coronavirus que l'infecta. Es realitza amb materials com la plastilina, pals de gelat i escuradents. També es crea la vacuna contra el virus.
El poder antioxidant de les fruites: Taller que permet descobrir quines fruites contenen poder antioxidant a través d'un experiment amb polividona iodada, un producte sovint emprat com a desinfectant i antisèptic que conté iode molecular. Amb este taller els/les assistents aprenen que adquirir uns mals hàbits comporta problemes per al metabolisme per l'acumulació de radicals lliures i que les vitamines són bones per a l'organisme pel seu poder antioxidant.
Si pertanys a un centre educatiu valencià o eres membre d'una associació i vols sol·licitar que organitzem estes activitats en la vostra entitat, pots contactar-nos a comunicacion@fisabio.es
Amb la col·laboració de: