| Investigació

Un estudi de Fisabio descarta l'augment del risc d'ideació suïcida en pacients tractats amb fàrmacs per a la diabetis tipus 2 i obesitat

  • El treball no troba relació causal entre l'ús d'estos fàrmacs i el risc d'ideació suïcida, recolzant estudis previs
  • Les agències reguladores investiguen possibles vincles entre estos fàrmacs i la ideació suïcida, subratllant la necessitat de més estudis

​​​​​València (28.02.25). Personal investigador de l'Àrea d'Investigació en Servicis de Salut i Farmacoepidemiologia de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), organisme dependent de la Conselleria de Sanitat, ha publicat un estudi que analitza la possible relació entre l'ús d'una mena de fàrmacs per a tractar la diabetis tipus 2, els agonistes o activadors del receptor GLP-1 (AR GLP-1), i l'increment del risc d'ideació suïcida i autolesions en les persones que el reben.

En els últims anys, la popularitat dels AR GLP-1 ha crescut exponencialment en aprovar-se el seu ús per al control del pes en pacients amb obesitat, gràcies a les seues propietats aprimadores.

Els resultats del treball, publicat en Diabetologia, la revista oficial de la Societat Europea per a l'Estudi de la Diabetis, no donen suport a un increment del risc d'ideació suïcida en pacients amb diabetis i obesitat que van iniciar teràpia amb un AR-GLP-1 en la Comunitat Valenciana entre 2015 i 2021. Esta investigació va comparar estos pacients amb uns altres de característiques similars que van començar tractament amb una alternativa terapèutica diferent.

Per a dur a terme l'estudi, els investigadors van emprar les bases de dades clínic-administratives disponibles en la Comunitat Valenciana (referides en la literatura científica com València Health System Integrated Database o VINYA). 

La VINYA situa a la Comunitat com una de les regions líders en disponibilitat de dades de vida real (real-world data) d'abast poblacional per a estudis observacionals, tant a nivell nacional com internacional. Este avantatge és clau per al desenrotllament de projectes reguladors que avaluen la seguretat dels medicaments en el seu ús quotidià en la pràctica clínica.

El procés de sol·licitud, tractament, i cessió de dades de VINYA està altament restringit i regulat, assegurant i garantint en tot moment la intimitat de les persones i la protecció de dades personals. 

Així, tal com apunta la doctora Isabel Hurtado, investigadora de Fisabio i autora principal de l'article, estos fàrmacs "tenen un gran potencial de prescripció ara que s'estan utilitzant també per a la pèrdua de pes, però és fonamental vigilar acuradament esta expansió per a evitar usos inadequats. 

La Dra. Furtat conclou que "és per això que no es pot descartar completament el risc, i és essencial respectar les indicacions autoritzades i mantindre un monitoratge rigorós, especialment en pacients vulnerables o amb major risc de problemes de salut mental", conclou Furtat. 

Recentment, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va emetre un comunicat alineant-se amb els resultats de l'estudi de Fisabio. De manera similar, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) va concloure preliminarment que tampoc detecta un augment en el risc. No obstant això, les dos agències destaquen la necessitat de continuar investigant este tema i de mantindre un seguiment rigorós dels criteris d'indicació, seguretat i monitoratge en la prescripció dels AR GLP-1.

L'article ha sigut objecte d'una entrevista amb alguns dels autors en la pròpia Diabetologia, en la qual es valoren tant els resultats de l'estudi, com el seu abast i les implicacions clíniques d'estos.

L'article, en modalitat open access, es pot consultar en el següent enllaç: https://doi.org/10.1007/s00125-024-06243-z