| Esdeveniments i Jornades

‘Ciència i Canyes’ porta de nou a València coneixement pròxim i amé sobre investigació capdavantera

  • Es podrà aprendre sobre prevenció del càncer, diagnòstic de trastorns mentals, el viatge de les cèl·lules o la flexibilitat del cervell
  • Se celebrarà el pròxim 4 de febrer a les 19:30h a la Fàbrica de Gel a València (C/ José Ballester Gozalvo, 37)
  • La Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana facilitarà traducció simultània de les xarrades a llengua de signes 

València (31.01.25). La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i la Delegación del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en la Comunitat Valenciana presenten una nova sessió de 'Ciència i Canyes' el pròxim 4 de febrer, a les 19.30 hores, en l'espai cultural La Fábrica de Hielo de València. L'entrada serà gratuïta fins a completar aforament.

El format de "Ciència i Canyes" és informal i relaxat, pensat perquè el públic puga conéixer de primera mà les investigacions més capdavanteres d'una forma pròxima i divertida. El personal investigador de les institucions participants compartirà els seus descobriments en xarrades breus, on el públic podrà interactuar, preguntar i debatre amb ells mentres gaudix d'un ambient distés.

"Ciència i Canyes" és una oportunitat única per a endinsar-se en l'apassionant món de la investigació, conéixer de prop als científics i científiques i gaudir d'una experiència que combina ciència, curiositat i entreteniment.

Les xarrades

Coincidint esta edició amb el Dia Mundial contra el Càncer, que se celebra el 4 de febrer, la proposta de Fisabio per a esta sessió serà una xarrada sobre el Codi Europeu Contra el Càncer. Les investigadores l'Àrea d'Investigació en Càncer i Salut Pública, Paula Romeo, Marina Pinte i Teresa de Pablo, han preparat una dinàmica interactiva amb el públic per a posar a prova el seu coneixement sobre hàbits que reduïxen el risc de patir càncer i com s'alineen amb les recomanacions del codi europeu. 

També intervindrà la investigadora d'INCLIVA, Olga Rivero, amb la seua xarrada sobre salut mental titulada 'Jugant a l'amagatall amb els trastorns mentals: a la recerca dels biomarcadores ocults'. En ella, la investigadora presentarà els últims avanços en el diagnòstic dels trastorns mentals a través de marcadors biològics. 

Per part seua, l'investigador de l'Institut Universitari de Matemàtica Multidisciplinària de la UPV, Paco Pedroche, interpretarà el seu monòleg científic 'L'infinit és un acordió' que parla sobre conceptes matemàtics com els conjunts infinits. Les persones assistents coneixeran a un "tipus anomenat Pi" i escoltaran acudits amb logaritmes.

El CSIC estarà representat per David Vaquero Pelaz, de l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), amb la seua xarrada 'La companyia de l'anell cohesina i el viatge de la mitosi'. Esta intervenció explicarà, a través dels protagonistes de 'El senyor dels anells', el viatge de les nostres cèl·lules i com un investigador en ciència bàsica duu a terme el seu treball per a continuar incorporant coneixement a la societat.

María Fernández López, Professora de Psicologia Bàsica i investigadora del ERI-Lectura de la Universitat de València (UV), plantejarà la següent pregunta: "Alguna vegada has notat que pots llegir una palaura encara que les lletres estiguen en el odren incorretce?". Esta habilitat reflectix la increïble flexibilitat del nostre cervell. Durant la seua intervenció, s'exploraran experiments clau que demostren esta adaptabilitat i es discutiran les raons per les quals el nostre cervell pot fer estos "trucs". En definitiva, una mirada reveladora sobre les capacitats del nostre cervell lingüístic.

Les xarrades seran traduïdes simultàniament a llengua de signes per intèrprets de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD), facilitant la participació de les persones amb discapacitat auditiva.

Este cicle de divulgació compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència i Innovació (FCT-23-19724).