| Innovació

Sanitat impulsa la formació en innovació entre professionals amb tallers de co-creació i ‘innopíndoles’

  • Es tracta d'explorar les possibilitats dels últims avanços tecnològics i fomentar el desenrotllament d'estratègies innovadores en el sector sanitari
  • El departament compta amb una agent d'innovació, dependent de Fisabio, encarregada d'impulsar la innovació entre els professionals

Elx (30.12.24). La Conselleria de Sanitat, a través del Departament de Salut d'Elx-Hospital General i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat València (Fisabio) ha impulsat cursos i tallers per a professionals amb l'objectiu de fomentar el desenrotllament i implementació d'estratègies innovadores en el sector sanitari.

Així, s'ha impartit un taller de co-creació enfocat a millorar els processos d'innovació en salut i l'altre acte ha sigut una 'innopíndola' sobre impressió 3D en l'àmbit biosanitari.

El taller, dirigit per Panxo Barrera, expert en metodologies creatives, ha reunit professionals sanitaris i no sanitaris amb la finalitat de treballar de manera col·laborativa, amb dinàmiques grupals, en la identificació de barreres a la implementació d'idees innovadores.

A més, s'han proposat una sèrie d'idees orientades a fomentar un enfocament més integral en la innovació, abordant tant els processos interns com les oportunitats de col·laboració interdisciplinària.

Noelia Campillo, agent d'innovació de la Fundació Fisabio a l'Hospital d'Elx, ha explicat que el taller "no sols ha permés una reflexió col·lectiva, sinó que també ha establit les bases per a futures iniciatives que contribuiran a l'enfortiment de la cultura innovadora tant intra com interdepartament".

L’ 'innopíndola'

L' 'innopíndola' sobre impressió 3D, amb una assistència de més de quaranta professionals i experts del sector, "ha tractat temes com la personalització de pròtesi o la creació de models anatòmics combinats amb realitat augmentada per a millorar la planificació quirúrgica. Ha sigut una oportunitat única per a conéixer els avanços més recents i compartir idees sobre el futur d'esta tecnologia", ha conclòs Campillo.

L' 'innopíndola' ha comptat a més amb la participació d'entitats clau en la implementació de la impressió 3D en la Comunitat Valenciana com l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS), l'Institut de Biomecànica de València o la Unitat de Servicis Avançats d'Impressió 3D i Biobanc orientat al Sector Salut de la Fundació d'Investigació de l'Hospital General de València, entre altres.

Els assistents han tingut l'oportunitat d'interactuar de primera mà no sols amb els experts, sinó a més amb les tecnologies d'impressió 3D i realitat virtual en els tallers impartits.

Estes activitats són possibles gràcies a l'INNTA1/2023/24 que rep finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i).

Foment de la Innovació

El Departament de Salut d'Elx- Hospital General compte l'impuls de la innovació en salut amb el suport d'una agent d'innovació de la Fundació Fisabio. Es tracta d'una figura clau que treballa per a promoure una cultura innovadora dins del departament i coordinar la transferència de coneixements i solucions innovadores cap a la societat per a millorar l'eficiència i qualitat assistencial i el benestar de la ciutadania.

Les funcions principals de l'agent inclouen la gestió eficient del coneixement i la innovació generada pel departament, així com la connexió amb altres departaments de salut de la Comunitat Valenciana i amb agents del Sistema Valencià de la Innovació. A més, promou accions conjuntes amb universitats, administracions públiques, parcs científics, instituts tecnològics i empreses per a llançar nous projectes d'I+D+i que beneficien a la comunitat.

Dins del departament de salut, l'agent dinamitza també el Comité d'Innovació, un equip multidisciplinari format per professionals sanitaris, personal investigador, responsables de gestió i direcció, personal tècnic i representants de pacients, entre altres.