- Els compostos que se sol·licita patentar inhibixen de manera específica l'enzim CDK4, sobreactivada en diferents tipus de càncer
- La potencial teràpia, no disponible encara per a pacients, permetria tractar càncers resistents com el glioblastoma, el càncer de mama o el de còlon
València (20.12.24). Un equip d'investigadores i investigadors de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), de la Conselleria de Sanitat, ha identificat diverses molècules que podrien frenar la proliferació cel·lular que conduïx al creixement dels tumors denominats glioblastomes, així com d'altres tipus de càncer.
Estes molècules podrien ser candidates per al desenvolupament de teràpies basades en el bloqueig de l'enzim CDK4, un enzim que accelera el creixement de les cèl·lules canceroses. S'ha sol·licitat la patent d'ús d'estos blocadors i s'està provant la seua efectivitat i seguretat en diferents models cel·lulars.
L'equip investigador forma part de l'Institut d'Investigació, Desenrotllament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d'Elx (IDiBE) de la Universitat Miguel Hernández, l'Hospital General Universitari d'Elx i la Fundació Fisabio.
L'estudi s'ha desenvolupat tant in silico, és a dir, amb simulacions per ordinador per al disseny de fàrmacs, com in vitro en línies cel·lulars. Perquè estes molècules puguen ser aprovades com a fàrmacs, es requerixen encara anys d'estudis preclínics i clínics en diferents models cel·lulars i animals.
"El desenvolupament d'este i altres tractaments dirigits similars, és clau per a avançar en la lluita contra tipus de càncer molt resistents, com és el cas del glioblastoma", explica la investigadora de Fisabio a l'Hospital d'Elx Camino de Juan. Encara que ja existixen fàrmacs contra l'enzim CDK4, el tractament en procés de disseny seria més selectiu, la qual cosa permetria reduir efectes secundaris.
Glioblastoma i enzim CDK4
El glioblastoma és un dels tumors cerebrals més agressius i difícils de tractar. En esta mena de càncer, l'enzim CDK4 és present en nivells més alts del normal.
En este estudi s'ha partit d'un enfocament nou en el disseny de compostos inhibidors d'enzims cinases, com la CDK4, ja que s'ha centrat en bloquejar directament la interacció de CDK4 amb la seua proteïna activadora, la ciclina.
"Esta nova teràpia podria ser una alternativa eficaç per als pacients que no responen als tractaments amb els fàrmacs convencionals", explica el Professor de la UMH i Investigador de Fisabio Miguel Saceda.
La col·laboració entre IDiBE i Fisabio és un clar exemple de com la investigació multidisciplinària i el treball en xarxa entre institucions científiques pot generar avanços significatius en la busca de solucions terapèutiques innovadores.
El projecte "FarcoCyD- Desenrotllament de nous fàrmacs inhibidors de CDK4 dirigits contra la interfase CDK4-cyclinaD1 per al tractament del glioblastoma multiforme" ha comptat amb el finançament del programa de col·laboració UMH-Fisabio Ilisabio en la modalitat d'Accions Preparatòries, així com de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) i el European Social Fund "Investing in your future" (MS19/00095 i PI22/00824).
Sobre Fisabio i el IDiBE
La Fundació Fisabio és una fundació pública que impulsa la investigació biomèdica i sanitària a la Comunitat Valenciana. Amb un enfocament en la transferència de coneixement a la societat i la millora de la salut pública, Fisabio dona suport al desenrotllament de projectes innovadors en el camp de la biomedicina, col·laborant amb universitats, centres d'investigació i hospitals. Més informació: /es/
L'Institut d'Investigació, Desenrotllament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d'Elx (IDiBE) és un centre d'investigació avançada que forma part de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i que es dedica a l'estudi i desenrotllament de noves teràpies, tecnologies i productes biotecnològics amb aplicacions sanitàries. Entre les seues àrees de treball destaquen la biotecnologia aplicada a la salut humana i la innovació en tractaments per a malalties complexes com el càncer, les malalties infeccioses, el dolor crònic o la diabetis, entre altres. Més informació: https://idibe.umh.es
L'equip de totes dues institucions que ha sol·licitat la patent està integrat pels següents investigadors: Camino de Juan Romero, Miguel Saceda Sánchez, María Fuentes Baile, Salomé Araujo Abad, José Antonio Encinar Hidalgo, María Pilar García Morales, Elizabeth Pérez Valenciano, Ana María Fernández Escamilla.