- Este estudi obri noves vies per al desenvolupament de fàrmacs que impacten en la progressió de la malaltia
- La investigació s'ha impulsat a través de Fisabio, amb de les universitats d'Alacant i Miguel Hernández
València (2.12.24). Un equip d'investigadors de l'Hospital General Universitari d'Elx, a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) de la Conselleria de Sanitat, i en col·laboració amb la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández, ha identificat noves dianes terapèutiques per a tractar el càncer cerebral.
Gràcies als resultats d'este estudi s'obrin noves vies per al desenrotllament de fàrmacs que impacten en la progressió de la malaltia, un aspecte de gran rellevància si es té en compte que el glioblastoma és el tumor cerebral més freqüent en adults, i amb un alt índex de mortalitat a causa de la seua agressivitat biològica i la falta de tractaments efectius.
Així, els investigadors han delimitat i confirmat, mitjançant un estudi d'expressió gènica a gran escala, un nucli comú constituït per 16 gens que es van trobar alterats en mostres de pacients amb càncer cerebral en comparar-les amb les de persones sanes.
En l'estudi han identificat possibles fàrmacs que interactuen directament o indirectament amb les proteïnes codificades per estos gens, i alguns ja estan en assajos clínics per al tractament d'altres tumors, la qual cosa podria acurtar els temps d'aplicació en acostar-lo a la pràctica clínica i a la seua possible utilització en el tractament del glioblastoma.
En eixe sentit, el doctor Víctor M. Barberá, principal responsable de l'estudi, subratlla la importància d'abordar estos problemes complexos de manera integral. "La investigació bàsica ens permet entendre la naturalesa biològica del glioblastoma i descobrir els mecanismes moleculars implicats, així com nous biomarcadors que permeten determinar la sensibilitat o resistència a un tractament", ha assenyalat.
"L'objectiu final és traslladar estes troballes a la pràctica clínica mitjançant assajos clínics controlats, que permeten evidenciar la seua seguretat i eficàcia terapèutica abans d'oferir-los als pacients", ha assegurat l'investigador.
Tractaments més eficaços
Per part seua, el doctor Álvaro Rodríguez Lescure, cap de servici d'Oncologia Mèdica de l'hospital il·licità, ha destacat "la necessitat de trobar biomarcadors i dianes terapèutiques per a oferir millors resultats als pacients amb glioblastoma, i este treball és un exemple que demostra la importància d'integrar el treball del personal clínic i bàsic", ha continuat l'especialista.
Així mateix, el doctor Lescure ha afegit que en el servici d'Oncologia Mèdica del Departament de Salut d'Elx "s'atenen anualment a entre 25 i 30 pacients amb diagnòstic de tumors del sistema nerviós central. Tots ells i les seues famílies mereixen i necessiten tractaments més eficaços, que milloren la seua supervivència i la seua qualitat de vida".
L'estudi s'ha publicat en la prestigiosa revista científica 'Computers in Biology and Medicine' i destaca pel seu marcat caràcter multidisciplinari ja que han participat investigadors de diferents àrees, des de bioinformàtics, genetistes, oncòlegs clínics i investigadors bàsics amb experiència en oncologia molecular i neurociències.
Actualment, el grup d'investigació en tumors del sistema nerviós central de l'Hospital General Universitari d'Elx-Fisabio està treballant en el desenrotllament de noves teràpies efectives contra els tumors cerebrals.
Este grup està format per investigadors de camps com la neurocirurgia, anatomia patològica, genètica, biologia molecular, oncologia mèdica i radioteràpia, amb la finalitat d'abordar una investigació transversal que done solució a este i altres tipus de càncer de difícil tractament.
L'article pot consultar-se en el següent enllaç.
Esta investigació ha sigut finançada per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) a través del projecte 'UGP-15-237: validació i anotació funcional d'un panell de gens per a la classificació de gliomes d'alt grau i d'un conjunt de potencials biomarcadors amb utilitat clínica (2016-2018)'.