| Innovació

Fisabio, INCLIVA, UPV, UV i la delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana presenten una nova sessió de Ciència i Canyes

  • Este esdeveniment de divulgació científica tindrà lloc el pròxim 29 d'octubre a les 19:30h a la Fábrica de Hielo de València 
  • Les xarrades es traduiran simultàniament a llengua de signes per la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD)

València (23.10.24). La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, totes dues entitats dependents de Conselleria de Sanitat, la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en la Comunitat Valenciana presenten el pròxim 29 d'octubre a les 19:30h una nova sessió de Ciència i Canyes. Tindrà lloc en l'espai cultural La Fàbrica de Gel (C. José Ballester Gozalvo, 37) i l'entrada és lliure fins a completar aforament.

Ciència i Canyes és un esdeveniment de divulgació científica en el qual personal investigador de les entitats participants oferixen unes breus xarrades disteses sobre les seues investigacions i línies de treball. En elles, el públic és lliure d'interactuar, fer preguntes i debatre amb el personal investigador amb la finalitat d'estimular l'interés i acostant la ciència a la població general. 

Les xarrades

Esta edició comptarà amb una xarrada de Mª Teresa Prats, infermera del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent i investigadora de Fisabio sobre un nou dispositiu de micció per a dones enllitades. Es tracta d'una innovació pionera ja que soluciona els inconvenients dels dispositius coneguts fins al moment en estar pensat específicament per a l'anatomia femenina. 

També intervindrà la investigadora d'INCLIVA, Olga Rivero, amb la seua xarrada sobre trastorns mentals anomenada "Jugant a l'amagatall amb els trastorns mentals: a la recerca dels biomarcadores ocults".

Per part seua, l'investigador de l'Institut Universitari de Matemàtica Multidisciplinària (IMM) de la UPV, Paco Pedroche, interpretarà el seu monòleg científic "L'infinit és un acordió" que parla sobre conceptes matemàtics com els conjunts infinits. Les persones assistents coneixeran a un "tipus anomenat Pi" i escoltaran acudits amb logaritmes. 

També participarà Marta Arroyo, investigadora de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) amb una xarrada sobre com la nutrició és molt més que ingerir carbohidrats i proteïnes. Es posaran sobre la taula temes com com produïm els nostres aliments, com els preparem, amb qui els compartim, etc.

La quinta intervenció serà a càrrec de Ladislao Salmerón, catedràtic de Psicologia de la UV, presentarà la xarrada "No tires els teus llibres en paper" on plantejarà la necessitat d'una mirada científica sobre la utilitat i l'efectivitat de la lectura en paper, com pot fomentar una millor comprensió, i es discutiran els futurs on paper i els dispositius digitals convisquen i enriquisquen la nostra lectura.

La sessió comptarà amb la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD). Dos intèrprets traduiran simultàniament la xarrada de les investigadores a llengua de signes.

El projecte "Ciència i Canyes" compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència i Innovació (FCT-23-19724).