| Innovació

El Departament de Salut d'Elda, a través de Fisabio, i la UPV creen una app pilot per a prevenir i reduir l'obesitat infantil

  • El prototip de l'app "Feeding Health" s'ha provat amb l'alumnat i el professorat del CEIP Príncipe Don Joan Manuel de Villena
  • L’estudi s'emmarca en el programa UniSalut, dins del subprograma de col·laboració entre la UPV i Fisabio 'Polisabio'

València (13.06.2024). L'obesitat infantil és un greu problema de salut global que actualment afecta a 124 milions de xiquets i xiquetes d'entre 5 i 19 anys a tot el món. Per a contribuir a la seua prevenció, el Departament de Salut d'Elda, a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), i la Universitat Politècnica de València (UPV) han posat en marxa un projecte que busca facilitar pautes i hàbits saludables que contribueixin a reduir i prevenir l'obesitat entre la població infantil i juvenil mitjançant una app pilot.

En aquest projecte, que s'emmarca en la modalitat de "accions preparatòries" de UniSalut - dins del subprograma de col·laboració entre la UPV i Fisabio 'Polisabio'-, han participat Francisca Ramón, Catedràtica de Dret Civil i investigadora de la UPV i Mª Dolores Gil, infermera d'Atenció Primària del Departament de Salut d'Elda i investigadora de Fisabio.

"L'obesitat afecta a la salut immediata dels xiquets i xiquetes, atès que és un factor de risc determinant de malalties cròniques no transmissibles com la diabetis, el càncer o les malalties cardiovasculars, a més de comportar problemes psicosocials com un pitjor rendiment escolar o una autoestima baixa", explica Mª Dolores Gil.

Davant aquesta situació, el personal investigador ha dissenyat l'aplicació mòbil pilot anomenada "Feeding Health" que, mitjançant tècniques de gamificació (tècnica d'aprenentatge per jocs), facilita l'adopció de pautes i hàbits saludables que contribueixen a reduir l'obesitat. El prototip d'aquesta app s'ha testat en el CEIP Príncipe Don Joan Manuel de Villena, amb la col·laboració del professorat del centre.

Amb l'ús d'aquesta aplicació, l'alumnat ha pogut posar a prova els seus coneixements i, a través de diversos escenaris, seleccionar acuradament els aliments més saludables i l'activitat física necessària per a mantenir als seus 'avatars', dins de l'app, el més saludables possibles.

Durant aquesta fase del procés amb el centre escolar, que es va dur a terme entre els mesos de març i abril, 60 usuaris van accedir a l'aplicació i la puntuació màxima obtinguda pels alumnes participants ha estat de 96 sobre 100. L'alumnat ha utilitzat l'app entre una i deu vegades.

Actualment, el personal investigador de Fisabio que forma part d'aquest projecte (Mª Dolores Gil, Mª Gracia Parro i Oscar Elias) es troba en la fase d'anàlisi dels resultats de les enquestes de valoració. "En un futur immediat, planegem buscar finançament per a millorar la nostra aplicació i posar-la a la disposició de la comunitat docent com una eina útil per a promoure hàbits saludables i contribuir a prevenir l'obesitat en edats escolars", conclou Mª Dolores Gil.


Desenvolupament de l'app pilot

El treball fins ara s'ha centrat en els requisits funcionals del disseny de l'app. "Després de realitzar un estudi dels perfils i característiques de la població en etapa infantil, vam proposar 'avatars' i situacions adaptades a la població objecte d'estudi i plantegem escenaris de participació en la gamificació relacionats amb activitats de la vida quotidiana en un rang de perfil determinat", explica Francisca Ramón, investigadora de la UPV.

En el joc, el full de ruta interactiu permet que l'usuari adquirisca coneixements i s'autoavalue en temes d'alimentació i activitat física. "Aquest projecte permetrà incentivar hàbits saludables en els xiquets i xiquetes i adolescents mitjançant la gamificació a través de l'app, i també ajudarà a contribuir, mitjançant la promoció d'hàbits saludables, en la prevenció d'algunes malalties com la diabetis", destaca Francisca Ramón. Al costat d'ella, en l'equip de la UPV han participat també els investigadors Vicente Cabedo i Vicent Giménez.

Personal investigador del Dept. Salud Elda-Fisabio.

Personal investigador de la UPV.