| Investigació

El Departament de Salut Alacant-Sant Joan d'Alacant i Fisabio celebren la cinquena jornada de recerca i premien sis dels cent treballs presentats

  • Els projectes se centren en estudis sobre test a embarassades, administració de fàrmacs en càncer de mama o la Covid-19 persistent en professionals, entre altres
  • El pòster de la responsable de la Unitat Pedagògica Hospitalària sobre musicoteràpia en l'UCI neonatal rep una menció honorífica

València (05.06.2024). El Departament de Salut Alacant-Sant Joan d'Alacant i la Fundació Fisabio han celebrat la "V Jornada d’Investigació" d'aquest departament de salut. Durant la jornada, celebrada a l'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant, s'han premiat sis treballs d’investigació que han sigut elaborats per professionals del departament. En concret, han estat guardonades tres ponències realitzades per residents, dues per infermeres i una per un informàtic en col·laboració amb un infermer.

En aquest sentit, els projectes que han resultat guanyadors han centrat les seues recerques en temes com a test a embarassades, administració de fàrmacs en càncer de mama, la Covid-19 persistent en professionals, la intervenció comunitària en la lepra, la promoció de vacunació en farmàcies i el control de contrasenyes en l'accés a caixes fortes en atenció primària. En total s'han presentat un centenar de treballs de professionals de diferents categories, tant sanitàries com no sanitàries.

Durant la inauguració, el gerent de l'àrea sanitària, Juan Antonio Marqués, ha destacat "la implicació de tots els professionals i la seua col·laboració a l'hora de realitzar i presentar els diferents treballs, ja que la investigació multidisciplinària en l'àmbit de la salut global, amb un enfocament integrador, és crucial per a abordar els complexos desafiaments als quals ens enfrontem".

Per part seua, Domingo Orozco, integrant de la Unitat de Formació, Docència i Investigació de l'Hospital Sant Joan d'Alacant i vicerector de la Universitat Miguel Hernández ha felicitat a tots i totes els/les professionals "per continuar dedicant temps a la recerca, especialment als professionals en formació que són la saba nova, font d'inspiració i de canvi i que saben aprofitar aquesta oportunitat per a adquirir competències i habilitats que els seran útils en el seu futur professional".

La conferència inaugural, titulada 'Posa un matemàtic en la teua vida, menys IA i més IO' l'ha realitzat Santiago García Cremades, matemàtic, divulgador científic, professor de la Universitat Miguel Hernández i col·laborador en diferents mitjans de comunicació. Per part de Fisabio ha participat en la jornada Patricia Martínez, integrant de la Unitat de Ciència Oberta de Fisabio, a través de la xerrada "Ciència oberta: un canvi de paradigma en els processos de recerca".

Premiats

Han lliurat els guardons el gerent del departament, Juan Antonio Marqués; el professor de la Facultat de Medicina de la UMH, Manuel Díez Miralles; Patricia Martínez, en representació de Fisabio i el responsable de la Unitat de Formació, Docència i Investigació de l'Hospital de Sant Joan d'Alacant, Abelardo Sánchez, qui ha ressaltat que aquesta jornada "s'ha consolidat com un gran aparador anual de la recerca en el nostre departament i prova d'això és la gran quantitat i qualitat dels treballs presentats" i ha instat els professionals a començar a treballar ja en les seues propostes per a la pròxima jornada.

La MIR de Ginecologia Lucía Villaescusa ha sigut la primera a recollir el seu premi per la ponència "Anàlisi de l'impacte de la introducció del test prenatal no invasiu en el cribratge de cromosomopaties en el nostre centre". Amb aquesta estratègia de cribratge s'han aconseguit disminuir les proves invasives al mateix temps que ha augmentat la taxa de detecció d'alteracions genètiques.

El treball sobre l'estudi comparatiu de costos i temps d'administració de dos fàrmacs (el trastuzumab i el pertuzumab) per via subcutània o intravenosa en pacients amb càncer de mama de la resident de Farmàcia Laura Puente ha sigut un altre dels premiats.

Roberto Botella, MIR de Medicina Preventiva ha estat guardonat pel seu treball sobre 'Long COVID' o COVID persistent en els professionals sanitaris del departament, amb una prevalença del 13,4% del total de 2.126 professionals diagnosticats entre 2020 i 2022.

La infermera d'Urgències de l'Hospital de Sant Joan, Gema Martos, ha rebut un guardó per la seua recerca sobre "Intervenció comunitària en persones afectades de lepra en contextos endèmics".

Una altra infermera, en aquesta ocasió d'Atenció Primària, Mireya Soler, qui treballa en el Centre de Salut Cap Hortes, ha rebut el reconeixement del jurat pel seu treball sobre "Estratègies de promoció de vacunació en oficines de farmàcia en col·laboració amb centres sanitaris en població adulta".

Finalment, ha estat premiada la ponència sobre el "Desenvolupament d'un sistema de control de contrasenyes per a accés a caixes fortes en atenció primària", fruit del treball col·laboratiu entre l'informàtic  Carlos Ahumada i Juan Molina, adjunt a la direcció d'Infermeria d'Atenció Primària del departament. Es tracta d'un sistema pioner que permet un seguiment en línia de l'accés als estupefaents utilitzats en els centres de salut.

Així mateix, el jurat ha volgut distingir amb una menció honorífica el pòster presentat per la responsable de la Unitat Pedagògica Hospitalària i musicoterapeuta, Sonia Sánchez, pel seu projecte de musicoteràpia en l'UCI neonatal de l'hospital.

La conferència de clausura ha estat a càrrec de la professora de la UMH, Paula Castro, qui ha parlat sobre la "Implementació de la farmacogenètica en la pràctica clínica".

Cadascun dels treballs premiats ha rebut una dotació econòmica de 500 euros, que els guardonats podran destinar als seus pròxims treballs de recerca. Així mateix, s'ha editat un llibre amb el centenar de ponències presentades, que es pot llegir en el QR de la imatge adjunta o en aquest enllaç.