- L'objectiu és treballar en xarxa des dels àmbits sanitari, sociosanitari i local per a reforçar l'acompanyament del pacient crònic amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida
- Cada Agrupació Sanitària Interdepartamental comptarà amb un HACLE de referència per a l'atenció a pacients crònics
El director de l'Oficina Autonòmica de Coordinació i Integració Sociosanitària de la Comunitat Valenciana, Manuel Escolano, ha destacat la importància de la coordinació de l'àmbit sanitari, sociosanitari i les administracions locals "perquè els pacients que pateixen una malaltia crònica i requereixen d'una atenció de llarga estada, reben la millor assistència amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida".
Escolano ha participat en la I Jornada d’Investigació i Innovació en Hospitals d'Atenció a pacients Crònics i de Llarga Estada, organitzada per la Conselleria de Sanitat, a través de representants dels Hospitals d'Atenció a pacients Crònics i de Llarga Estada (HACLE) i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio).
Durant la seua intervenció, Escolano ha explicat que la Conselleria de Sanitat "està treballant per a establir sinergies efectives entre els agents implicats en l'atenció als pacients crònics. Per això, hi haurà una xarxa col·laborativa que permeta realitzar un acompanyament a aquests pacients, des del moment en què entren en contacte amb el sistema sanitari, durant el seu ingrés i, posteriorment, quan reben l'alta hospitalària i requereixen de cures sociosanitàries o suport de recursos dels àmbit social i local".
En aquest sentit, Manuel Escolano ha recordat que en aquesta línia "s'està elaborant l'Estratègia Valenciana de Coordinació Sociosanitària, que permetrà adaptar els recursos assistencials a les necessitats reals dels pacients crònics, de manera que en funció de la patologia que tinga el pacient, se li assigne el recurs més idoni perquè rebi la millor atenció".
De fet, ja ha estat aprovat el decret que reestructura els recursos assistencials en la Comunitat Valenciana i pel qual es creen huit Agrupacions Sanitàries Interdepartamentals (ASI) perquè tots els ciutadans tinguen accés a les mateixes prestacions assistencials. "Gràcies a aquest decret es creen àrees per a optimitzar i organitzar els recursos, per la qual cosa en cadascuna d'elles hi haurà un HACLE que atenga els pacients amb patologies cròniques i de llarga estada".
Investigació i innovació
En la jornada han estat presents representants de l'Hospital La Pedrera (Dénia), Hospital Pare Jofre (València), Hospital Dr. Moliner (Serra), Hospital La Magdalena (Castelló), Hospital Sant Vicent del Raspeig (Sant Vicent del Raspeig) i Hospital de Crònics de Mislata, que han exposat les línies de recerca que s'estan desenvolupant en els diferents hospitals, els reptes en recerca i innovació als quals s'enfronten i les oportunitats de col·laboració entre les diferents entitats.
En la jornada s'han posat en comú les línies de treball i projectes de recerca i innovació en els HACLEs, així com els reptes en I+D+i, per a generar sinergies i posar en marxa projectes conjunts d'excel·lència. A més, Lluís Blanch, director de l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí - I3PT i coordinador de la Plataforma ITEMAS-ISCIII, ha realitzat una ponència titulada "Innovació i transferència: claus en el futur de la Medicina".
Al final de la jornada la Fundació Fisabio ha guardonat dos treballs, lliurant el premi al millor pòster i a la millor comunicació oral de la jornada. El premi a millor pòster ha estat per al treball "Evolució funcional de pacients amb Síndrome Guillain Barre: una sèrie de casos" del Hospiptal La Pedrera. El premi a la millor comunicació oral ha estat per a José María Tenías Burillo de l'Hospital Pare Jofré, per la seua exposición del treball "Validació externa de la versió CIE-10 del Multi Purpose Australian Comorbidity Scoring System (MACSS) enfront de l'Índex Charlson en la predicció de mortalitat intra i extrahospitalària a un hospital d'atenció al pacient crònic i de llarga estada (HACLE) en la Comunitat Valenciana".