- El projecte Epivalora, desenvolupat pel Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, compta amb una inversió de 645.000 euros
- La directora general d'Investigació i Innovació de la Generalitat, Mariola Penadés, destaca que esta iniciativa establix un innovador procés d'economia circular
- Este sistema de gestió de residus garantix la seua traçabilitat i inclou un sistema de descontaminació per a aprofitar fins a 700 tones a l'any
València (21/09/2023). La directora general d'Investigació i Innovació, Mariola Penadés, ha destacat la iniciativa innovadora del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent en el desenvolupament del projecte Epivalora, un sistema per a la gestió intel·ligent i descontaminació dels equips de protecció individual (EPIs) i residus plàstics hospitalaris capaç de garantir la seua traçabilitat, desinfecció i posterior transformació en productes d'alt valor afegit.
Penadés ha indicat que este projecte, finançat per la Generalitat Valenciana, a través de l'Agència Valenciana d'Innovació, "pretén trobar una solució en l'àmbit de l'economia circular per a l'aprofitament de fins a 700 tones d'esta mena de productes a l'any".
En este sentit, ha posat en valor la important labor científica i investigadora que es desenvolupa en la Comunitat Valenciana, així com la importància de conjuminar esforços entre els diferents agents implicats en la innovació i el desenvolupament científic i tecnològic, i ha afegit que Epivalora "és clar exemple d'esta necessària col·laboració".
Els resultats d'este projecte d'investigació, que compta amb una inversió de 645.000 euros, han sigut presentats hui en un acte en el qual també ha participat el gerent del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, Juan Manuel Campos.
Durant el pilot d'este projecte s'han arreplegat al voltant de 580 quilograms de residus segregats, dels quals s'ha pogut obtindre 290 quilograms d'eco-metanol. Per cada quilogram de residu, es produïx mig quilogram d'eco-metanol, la qual cosa es traduïx en un potencial de generació d'unes 4.945 noves màscares quirúrgiques.
Quant a la seua petjada de carboni, el nou sistema de gestió de residus ha provat que, si s'implanta en els departaments de salut, podria arribar a reduir fins a un 43% les emissions de CO₂ del sistema sanitari durant el procés de gestió de residus i producció de nous materials mitjançant l'ús de metanol.
El consorci que executa esta iniciativa, batejada com EPIVALORA, està coordinat pel Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, amb la col·laboració de Fisabio, i es desenvolupa en cooperació amb les empreses Global Tech Strategies (GTS) i Blueplasma Power. Es tracta d'un projecte estratègic recolzat per la *Agència Valenciana de la competitivitat, que compta amb finançament de la Unió Europea a través del Programa Comunitat Valenciana Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2021-2027.
Per a fer front a este repte, els tècnics han dividit l'actuació en tres etapes diferenciades. En primer lloc, s'ha desenvolupat un sistema per a la gestió dels EPIs (com a guants o màscares, entre altres) i residus plàstics dins dels centres sanitaris, que inclou l'ús de contenidors específics, el marcat i identificació intel·ligent, la recollida optimitzada, la traçabilitat en el transport, així com el pesatge i processament de les dades.
Este protocol es recolza en una plataforma intel·ligent, que constituïx la segona línia de treball, i que permet garantir la traçabilitat total dels residus al llarg de les diferents etapes de gestió dins de l'hospital, des de la recollida, transport i emmagatzematge fins a la seua retirada per part del centre gestor.
La tercera fase de EPIVALORA consistix en el desenvolupament i optimització de les tecnologies específiques per a la descontaminació d'estes deixalles i el seu transport a instal·lacions de valorització, on se sotmetrà a un procés de reciclatge termoquímic mitjançant el qual s'obtindrà eco-metanol. Este compost químic podrà emprar-se en la fabricació de plàstics amb aplicacions d'alt valor afegit com a envasos o nous equips de protecció individual, de manera que es tancaria totalment el cercle.
Dos proves pilot
Este projecte d'innovació es troba en la fase final d'execució i, de fet, ja s'han completat dos proves pilot a l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, que han permés validar els processos, tant tecnològics com de procediment i formació, que es van establir inicialment.
Gràcies a estos assajos s'ha aconseguit desenvolupar amb èxit el programari de gestió que garantix la traçabilitat completa de cada residu generat en cadascun dels servicis de l'hospital, i el procés de reciclatge termoquímic, que possibilita l'aprofitament d'estos residus i la seua transformació en matèria primera per als altres productes.
Com a coordinador de la iniciativa, el Departament de Salut Xàtiva Ontinyent s'ha encarregat d'analitzar la tipologia i el volum de deixalles generades en el centre hospitalari, ha proposat noves tecnologies per a assegurar la traçabilitat i descontaminació i ha analitzat l'eficiència d'estos processos i el cost que suposaria la seua implantació.
El desenvolupament de la plataforma tecnològica de tractament i gestió de residus ha sigut dut a terme per l'empresa Global Tech Strategies, que ha definit també el sistema de contenerizació i el de marcat i identificació intel·ligent més adequat i compatible amb la tipologia de restes a tractar.
Per part seua, l'empresa Blueplasma Power és la responsable del disseny i construcció del procés de valorització que permetrà la transformació d'estos desaprofitaments en material altament valoritzable.
Els tres socis de EPIVALORA compten, a més, amb la col·laboració dels centres tecnològics Itene i Ainia. El primer ha executat l'anàlisi de residus i circuits de gestió eficients i el segon ha realitzat proves de descontaminació per a assegurar que els residus que ixen de l'hospital cap a la planta de valorització no són perillosos.
La iniciativa s'alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular, un òrgan assessor de la AVI compost per representants de la comunitat científica, tecnològica i empresarial, que guia a la Agència en la determinació dels reptes i solucions prioritàries d'I+D+i. En este sentit, el grup de treball urgix a avançar en noves vies per a la valorització de residus per a fer així enfront d'este desafiament mediambiental.
Així mateix, el projecte també connecta amb els entorns d'especialització i prioritats de l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com S3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.