- Segons el treball, alguns dels factors de més risc són el sexe masculí, el consum de tabac i alcohol, els baixos recursos econòmics o l'edat
- La mostra objecte d'este estudi són 958.019 pacients que van iniciar tractament opioide en la Comunitat Valenciana entre 2012 i 2018
València (15.09.23). Personal investigador de l'Àrea d'Investigació en Servicis de Salut i Farmacoepidemiologia de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), organisme dependent de la conselleria de Sanitat, ha publicat un estudi en el qual identifica les característiques dels pacients amb dolor no relacionat amb el càncer amb més risc d'abús, intoxicació i dependència dels opioides.
Els opioides són fàrmacs que es recepten habitualment per les seues propietats analgèsiques per a alleujar el dolor, ja que són substàncies que interaccionen amb el sistema nerviós central, però el seu ús no està exempt de riscos. Segons els resultats del treball, publicat en la revista BMJ Quality & Safety, una sèrie de característiques individuals s'associen amb l'augment del risc d'abús, intoxicació i dependència d'opioides: sexe masculí, menors de 44 anys, que consumixen tabac i alcohol i amb pocs recursos econòmics.
No obstant això, l'estudi mostra també altres factors, relacionats amb la prescripció, que s'associen amb un major risc d'abús i dependència d'estos medicaments. Entre ells, suposa un major risc iniciar el tractament amb determinats fàrmacs (com per exemple el fentanil), estar prenent altres fàrmacs quan s'inicia el tractament (com les benzodiazepines o gabapentinoides), prescriure dosis altes o indicar tractaments de més de dos setmanes.
"L'ús d'opioides en dolor no oncològic en pràctica clínica real pot ser controvertit, ja que l'evidència observacional d'efectivitat i seguretat és bastant limitada i, no obstant això, s'empren en milers de pacients i en infinitat d'indicacions diferents. El nostre estudi identifica uns certs patrons d'ús que mereixen una especial atenció i dibuixa perfils de pacients de major risc", apunta la doctora Isabel Hurtado, investigadora de Fisabio i autora principal de l'article.
A partir d'una cohort de 958.019 pacients que van iniciar tractament opioide en la Comunitat Valenciana entre 2012 i 2018, el personal investigador de Fisabio ha analitzat els patrons de prescripció, així com les característiques dels pacients tractats. Amb les dades han examinat la relació entre estos factors i l'ocurrència d'esdeveniments d'abús, sobredosi i dependència a opioides.
"Els opioides poden ser útils per als pacients, però s'ha d'extremar la precaució en el seu ús racional. Els nostres resultats poden contribuir a informar i ajudar a la presa de decisió clínica en una àrea d'elevada complexitat com és el maneig de dolor; ací i a tot arreu", conclou la doctora Furtat.
L'article, a més, ha sigut objecte d'una Editorial en la pròpia BMJ Quality & Safety, en la qual es valoren els resultats de l'estudi i es compara la situació a Espanya i els Estats Units quant als factors associats a l'ús indegut d'opioides de prescripció. Es pot accedir a l'Editorial en el següent enllaç: http://dx.doi.org/10.1136/bmjqs-2023-016336
L'article, en open access, es pot consultar en el següent enllaç: http://dx.doi.org/10.1136/bmjqs-2022-015833