| Investigació

El projecte europeu PERFECT LIFE reduïx en més d'un 20% els productes fitosanitaris alliberats al medi ambient a València

  • Fisabio participa en este projecte al costat del CEAM, l'IVIA i la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, entre altres entitats
  • El projecte posa a la disposició d'agricultors ferramentes gratuïtes i de fàcil ús per a l'optimització de les aplicacions fitosanitàries, sense que estes generen pèrdues d'eficàcia dels tractaments contra plagues i malalties
  • Els resultats estan d'acord amb el Pacte Verd Europeu i l'Estratègia "Farm to Fork", per a reduir en un 50% l'ús i el risc de plaguicides químics d'ací a 2030

València (30.08.2023). El projecte europeu PERFECT LIFE, del qual forma part el grup d'investigació 'Contaminants ambientals en Seguretat Alimentària' de la Fundació Fisabio, ha demostrat que és possible reduir més d'un 20% els productes fitosanitaris alliberats al medi ambient en cultius de cítrics i vinyes de la Comunitat Valenciana.

Els productes fitosanitaris són mescles químiques que s'utilitzen per a protegir els vegetals i els seus productes d'organismes nocius. El seu ús intensiu, no obstant això, pot desembocar en problemes de salut (com a dermatològics o respiratoris) pel seu contacte o inhalació directa i problemes en el medi ambient.

Per això, el personal que ha treballat en este projecte es va marcar com a objectiu demostrar que és possible reduir la contaminació ambiental per pesticides i els seus metabòlits associats en l'aire mitjançant ferramentes d'ajust del volum i tecnologies que disminuïsquen el risc per a la fauna, la flora i els éssers humans.

La Dra. Clara Coscollá, investigadora principal per part de Fisabio en este projecte i responsable del grup 'Contaminants ambientals en Seguretat Alimentària', explica que s'ha treballat "analitzant les pèrdues de plaguicides a l'aire i al sòl en diferents aplicacions en camps de tarongers i vinyes de la Comunitat Valenciana (Espanya) i Torí (Itàlia), respectivament. A més, s'ha estudiat l'exposició a plaguicides via inhalació i via deposició dèrmica i s'han quantificat la concentració de metabòlits de plaguicides en les orines de persones exposades a estos".

D'altra banda, en els cinc anys en què s'ha dut a terme este projecte s'ha demostrat que l'estalvi de costos que genera l'ús de les aplicacions i ferramentes desenvolupades en el projecte és molt significatiu, amb reduccions de fins a un 74% del volum utilitzat de producte fitosanitari, i fins i tot l'estalvi de combustible de fins a 800 litres per cada 100 hectàrees.

A més, la implantació del mètode PERFECT LIFE també suposa un estalvi de temps per a les persones que treballen en els camps de fins a quasi 100 hores per cada 100 hectàrees tractades. Això es deu al fet que en reduir el volum aplicat no es necessita anar a recarregar la cuba amb els productes amb tanta freqüència.

La Dra. Clara Coscollá ressalta també que l'ús de les ferramentes del PERFECT LIFE en els camps i en el dia a dia de les persones agricultores suposaria "una reducció de les emissions de CO₂ de fins a 2000 kg per cada 100ha tractades".

Col·laboració entre entitats

El consorci, coordinat per la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (*CEAM), té com a socis al Institut Valencià d'Investigacions Agraries (IVIA) (tots dos centres adscrits a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Institut Français de le Vigne et du Vin (IFV), l'empresa Fossil Ió Technology (FIT), la Università di Torino (UNITO) i la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana.

Gràcies a esta última entitat s'ha pogut comptar en el projecte amb diversos agricultors/as que han cedit els seus camps i terres per a poder dur a terme els estudis.

Les entitats han celebrat, en el marc del projecte, un esdeveniment final per a presentar tots els resultats. Estes jornades s'han dut a terme tant en la Sala d'actes de *Fisabio com a Museros, on s'ha realitzat una demostració en el camp experimental de ANECOOP.

Finançament europeu

LIFE és un instrument de finançament de la Unió Europea (UE) per al medi ambient i l'acció del clima per a contribuir a la implementació, actualització i desenvolupament de la legislació i la política mediambiental i climàtica. En concret, el projecte PERFECT LIFE, que ha finalitzat a l'agost de 2023, ha comptat amb un finançament de més de 2 milions d'euros.