València (31.05.23). El projecte INCATIV pediàtric de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, celebra el "Mes de la cura de l'accés vascular pediàtric".
En este període, l'equip d'investigació està realitzant activitats de formació i divulgació de cures relacionades amb l'accés vascular pediàtric, coincidint amb l'inici de la formació presencial en els sis hospitals participants: l'Hospital Clínic Universitari de València, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l'Hospital General Universitari de València, l'Hospital Universitari del Vinalopó, l'Hospital General Universitari de Castelló i l'Hospital General Universitari d'Elx.
El cateterisme per a la teràpia IV (TIV) en els xiquets i les cures en el seu manteniment, és un dels procediments que les infermeres més realitzen en el seu dia a dia laboral. Esta tècnica utilitzada per a accedir a una vena o artèria, permet l'administració de fàrmacs, fluids, hemoderivats o monitoratge.
Activitat formativa
Totes les infermeres i infermers dels servicis de pediatria han passat per esta formació inicial basada en el document de consens editat i publicat amb la participació del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA). Durant la setmana del 2 al 5 maig, s'han format en cures bàsiques d'Infermeria per a la cura i manteniment dels accessos vasculars encaminats a disminuir complicacions i fer de la inserció del catèter una tècnica de mínim risc.
L'activitat formativa continuarà amb l'accés a un curs en línia de dos setmanes de duració amb material audiovisual per a reforçar els coneixements adquirits. I durant el mes de maig, s'utilitzaran les xarxes socials per a difondre xicotetes píndoles de bones pràctiques.
Durant el "Mes de la cura de l'accés vascular pediàtric", les investigadores participants utilitzaran els recursos audiovisuals creats per a formar en les cures basades en les últimes evidències científiques.
Tal com afirma el Dr. Pablo García Molina, coordinador del projecte INCATIV pediàtric, "estos cuidats infermers permetran que els xiquets no tinguen cap complicació (infecció, ferides, etc.) mentres porten un catèter vascular durant el seu ingrés als hospitals participants."
Estudi pilot
En la primera prova de l'inici d'este projecte infantil, l'any 2022 van participar més de 100 xiquets ingressats. Més de la mitat portaven algun tipus de catèter vascular per a teràpia intravenosa. El catèter més freqüent va ser el perifèric, seguit per altres catèters més complexos de col·locar i cuidar.
Els xiquets van portar els catèters més de 3 dies i la gran majoria es van col·locar en el palmell de la mà. Per a mesurar l'evolució de les cures d'excel·lència es va crear l'índex INCATIV Pediàtric. Este índex facilitarà l'avaluació de l'impacte de les intervencions formatives i informatives que es duran a terme per l'equip INCATIV pediàtric.
Amb els resultats d'este estudi pilot es va poder objectivar una imatge de l'estat actual de la cura de la teràpia intravenosa pediàtrica i va facilitar el fiançament del projecte en els sis hospitals.
Els següents passos van consistir en l'aplicació d'un programa formatiu per a ensenyar i actualitzar els coneixements de les infermeres en la cura dels catèters venosos que porten els nostres xiquets.
En total s'ha estudiat la qualitat de les cures en més de 500 xiquets i xiquetes i s'espera poder doblegar esta xifra per a entendre millor les cures oferides per les més de 300 infermeres que es formaran en el marc del projecte. Gràcies a l'índex "INCATIV Pediàtric" es podrà estudiar com la formació a les infermeres millora la qualitat de vida dels xiquets ingressats que porten vies perifèriques i centrals.
"De moment, l'objectiu ja s'ha complit, però volem continuar millorant i augmentar el nombre d'hospitals que participen d'este projecte pediàtric", destaca Sonia Casanova Vivas, investigadora principal del projecte INCATIV Pediàtric.
Sobre INCATIV
Paral·lelament, l'equip coordinador del programa en població adulta ha estat treballant enguany en l'actualització del nou Índex INCATIV, adaptat a les noves evidències científiques, al canvi en bones pràctiques que ha aconseguit este estudi i a les noves tecnologies.
A més, per a millorar la recollida de dades s'està desenvolupant una aplicació mòbil. Esta ferramenta estarà disponible després del període estival i preparada també per a l'adhesió d'hospitals tant públics com privats de dins i de fora de la Comunitat Valenciana.