| Investigació

Personal investigador de FISABIO i el CIPF desenvolupa un programa amb ulleres de realitat virtual de suport en la cirurgia de columna lumbar

  • El model simula la columna de manera virtual, amb moviments realistes i en diferents posicions
  • L'aplicació podria traslladar-se a diferents parts del cos o teixits per a millorar l'assistència de les cirurgies


València (27/04/2023). Personal investigador de la Unitat Mixta d'Imatge Biomèdica de la Fundació Fisabio i el Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF), que lidera la investigadora María de l'Església, ha desenvolupat un prototip que utilitza imatges de ressonància magnètica (RM) de la columna lumbar i ulleres de realitat virtual per a assistir en les cirurgies de columna lumbar.

El prototip s'està desenvolupant amb el dispositiu Hololens (dispositiu hologràfic) que simula un model en 3D de la columna vertebral del pacient en la mateixa posició que la columna real. Amb això, els cirurgians podran veure tota l'anatomia de la columna lumbar prèviament a la intervenció quirúrgica.

El model, que està sent desenvolupat per la investigadora de la Unitat Mixta d'Imatge Biomèdica Fisabio-CIPF Kate Kardash, simula la columna de manera virtual, amb moviments realistes i en diferents posicions, on es poden marcar els diferents punts que seran intervinguts durant la cirurgia.

Els models de la columna generats amb el programa han sigut creats a través d'imatges de ressonàncies magnètiques, on la columna s'ha segmentat -utilitzant Intel·ligència Artificial- prèviament amb més d'onze estructures identificades de la columna lumbar. Totes eixes imatges s'han extret del projecte MIDES (Massive Image Data Anatomy Spine).

Julio Domenech, investigador de la Unitat Mixta d'Imatge Biomèdica Fisabio-CIPF i de la Clínica de la Universitat de Navarra, ha afirmat que "a diferència de les reconstruccions a partir de tomografia computada (TC), que només permeten reconstrucció de l'os, les imatges RM lumbars donen molt bona resolució per a identificar altres estructures com a nervis, medul·la, discos, múscul i lligaments en la imatge 3D reconstruïda".

D'altra banda, el personal investigador continuarà millorant la ferramenta per a crear una connexió d'ulleres múltiples que poden ser usades per diferents especialistes de l'equip mèdic.

María de la Iglesia, investigadora principal de la Unitat Mixta d'Imatge Biomèdica Fisabio-CIPF, ha explicat que "el programa es troba encara en la fase de prototip, atés que totes les seues característiques han sigut provades amb models virtuals, però no en mostres reals. A més, el seu futur desenvolupament podria aplicar-se no sols en les cirurgies de columna vertebral, sinó en qualsevol part del cos o teixits que podrien ajudar en la pràctica clínica al personal assistencial en el diagnòstic i tractament d'unes certes lesions".

"El model té dos aplicacions traslladables a l'ús clínic en pacients. D'una banda, facilita al cirurgià la planificació prèvia de la cirurgia, i per una altra, pot ser usat intraoperatoriament, la qual cosa permetrà identificar de forma més exacta les estructures anatòmiques, de manera que augmenta la precisió dels gestos quirúrgics i l'accés a estructures no visibles amb la tècnica ordinària", ha afegit Julio Domenech.