| Esdeveniments i Jornades

Un estudi de l'Hospital Doctor Peset, a través de Fisabio, i INCLIVA revela que l'alimentació amb restricció horària millora el control glucèmic en pacients amb sobrepés

  • Les troballes ressalten que un règim d'alimentació amb restricció horària d'entre 6 i 10 hores al dia durant almenys 5 setmanes millora el control glucèmic
  • Es tracta d'una revisió que analitza 18 treballs científics que han detallat els efectes d'aquesta restricció horària sobre la glucosa i altres marcadors de diabetis


València (15.05.24). Un estudi recent dut a terme per personal investigador de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) a l'Hospital Universitari Doctor Peset i de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA ha destacat els beneficis significatius de l'alimentació amb restricció horària (en anglés "estafe-restricted eating” o “TRE") sobre el control glucèmic i els nivells d'insulina en persones amb sobrepés o obesitat

Es tracta d'una revisió sistemàtica, publicada en Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, en la qual s'han analitzat 18 estudis científics en els quals s'observen i detallen els efectes de l'alimentació amb restricció horària sobre la glucosa i altres marcadors de diabetis, en un total de 1.169 pacients.

Els resultats d'aquest estudi revelen que un règim d'alimentació amb restricció horària d'entre 6 i 10 hores al dia durant almenys 5 setmanes millora el control glucèmic, disminuint els nivells d'hemoglobina glicosilada i insulina en sang. A més, les troballes ressalten que en el context d'alimentació amb restricció horària, menjar d'hora en el dia confereix majors beneficis en els nivells circulants de glucosa, que retardar l'hora dels menjars.

Susana Rovira Llopis, investigadora de la Universitat de València, d'INCLIVA i de Fisabio a l'Hospital Universitari Doctor Peset i autora principal de l'article, ha afirmat que "encara que es necessita més investigació en subjectes amb prediabetis i diabetis tipus 2 per a demostrar si es poden aconseguir majors beneficis, la nostra revisió apunta a favor d'aquesta mena de règims".

Aquests resultats estan en línia amb altres estudis en els quals s'evidencia que persones amb cronotipos nocturns (predisposició natural a estar actius de nit) posseeixen un pitjor perfil cardiometabòlic i un major risc de diabetis.

Per tant, tenint en compte que l'alimentació amb restricció horària no implica necessàriament una reducció de la ingesta de calories, en l'estudi es proposa que limitar tota la ingesta calòrica a un període de temps definit d'unes poques hores té beneficis per a la salut, especialment si eixe període és primerenc en el dia.

Segons aquest estudi, la TRE representa un enfocament prometedor per a millorar la salut metabòlica sense necessitat de restriccions calòriques extremes. Això pot ser més sostenible i menys invasiu per als i les pacients. A més, els resultats són especialment rellevants en un context on la prevalença de l'obesitat i la diabetis tipus 2 continua en augment i les estratègies actuals per al maneig d'aquestes condicions estan constantment en revisió.

"Ajustar els horaris dels menjars, en lloc de centrar-se únicament en el contingut calòric, pot oferir un mètode eficaç i accessible per a combatre les complicacions metabòliques en poblacions d'alt risc", ha explicat Víctor M. Víctor, investigador del grup 'Mecanismes moleculars subjacents a la diabesitat' de Fisabio a l'Hospital Universitari Doctor Peset, del Grup d'Investigació de la funció vascular d'INCLIVA (coordinat pel doctor José Mª Vila) i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD).

El treball destaca el paper crucial de l'alimentació controlada per temps com un possible canvi paradigmàtic en el tractament de l'obesitat i el maneig de la diabetis, alineant la ingesta d'aliments amb els ritmes biològics naturals del cos per a optimitzar la salut metabòlica.

Aquest estudi compta amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER); la Conselleria d'Innovació, Ciència, Universitats i Societat Digital (ajudes PROMETEU CIPROM/2022/32 i CIGE/2022/122) i el Ministeri de Ciència i Innovació (beques CIBERehd CB06/04/0071, PI22/00424 i PI21/01160). A més, col·labora també la Societat Espanyola de Diabetis, el Ministeri d'Universitats (ZA21-049) i l'Institut de Salut Carles III (CP19/00077).

Referència de l’article: Rovira-Llopis, S., Luna-Marco, C., Perea-Galera, L., Bañuls, C., Morillas, C., & Victor, V. M. (2024). Circadian alignment of food intake and glycaemic control by time-restricted eating: A systematic review and meta-analysis. Reviews in endocrine & metabolic disorders, 25(2), 325-337. https://doi.org/10.1007/s11154-023-09853-x

Encuentro de Expertos en Vacunas del Mediterráneo