| Divulgació

La intel·ligència artificial per a detectar càncer, el fentanil, l'alimentació escolar i els probiòtics són els temes de la trobada ‘Ciència i canyes’

 · L'esdeveniment, que tindrà lloc a la Fábrica de Hielo, es traduirà simultàniament a llengua de signes per dos intèrprets de FESORD
 · "Ciència i Canyes" compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats


València (06.05.2024). Dimarts que ve 7 de maig a les 19.30h se celebra una nova sessió de 'Ciència i canyes' a la Fábrica de Hielo, un esdeveniment de divulgació científica organitzat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV), la delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en la Comunitat Valenciana i l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA.

Héctor Muelas, tècnic d'investigació de Fisabio (entitat dependent de la Conselleria de Sanitat) explicarà el projecte europeu SchoolFood4Change. Aquesta iniciativa, que compta amb la participació de la Direcció General de Salut Pública i Fisabio, té com a objectiu redefinir la manera de pensar l'alimentació en els entorns educatius, transformant els menjadors escolars d'Europa en epicentres de sostenibilitat i d'alimentació saludable.

Lucia Hipólito, investigadora de l'Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat de València, desxifrarà els misteris del fentanil, explicant els riscos i solucions al seu ús no apropiat que pot portar a conductes addictives. La investigadora també abordarà la crisi de sobredosi d'aquesta substància als EUA i com el coneixement del tema pot ajudar a la prevenció d'aquests problemes de salut tan importants per a la societat.

Així mateix, per part de la delegació valenciana del CSIC participarà María Tamayo, investigadora postdoctoral del grup de Microbiota, Nutrició i Salut en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC). La investigadora se centrarà en l'estudi dels bacteris que habiten l'intestí (microbiota intestinal) i la seua relació amb la dieta, la salut i el desenvolupament de malalties. També explicarà què són els probiòtics i com els desenvolupen en el seu laboratori, amb un exemple concret.

D'altra banda, participarà en l'esdeveniment Miguel López, investigador de l'Institut Human-TECH de la UPV, que en la seua xarrada parlarà al públic assistent sobre la importància del processament d'imatges mèdiques per a detecció de càncer amb tècniques d'Intel·ligència Artificial (IA), aprofitant l'aportació de dades per part de persones no expertes en el camp mitjançant la ciència ciutadana.

La sessió de 'Ciència i Canyes' comptarà amb la col·laboració de FESORD (Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana) i dos intèrprets traduiran simultàniament les xarrades del personal investigador a la llengua de signes. L'entrada per a assistir a 'Ciència i Canyes' serà lliure fins a completar l'aforament.