| Innovació

“Safor Salut” avança en l'impuls de projectes innovadors amb el segon taller del cicle de ciència ciutadana

  • És el segon d'un cicle de quatre tallers enfocats en idees de projectes innovadors en les quals la ciutadania pot contribuir activament amb la ciència
  • Per a l'execució d'estes activitats es compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Competitivitat i innovació (IVACE+i)

València (11.07.25). El programa de cooperació "Safor Salut", iniciativa conjunta entre el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), el Departament de Salut de Gandia, i el HACLE La Pedrera a través de la Fundació Fisabio, i la Federació d'Associacions d'Empresaris de la Safor (FAES), ha organitzat el segon taller amb enfocament de ciència ciutadana incloent a professionals sanitaris relacionats amb fibromiàlgia i dolor crònic.

El taller ha sigut dirigit per Dámaso Moreno, de la Unitat de Ciència Oberta de Fisabio. Han participat també Andrea Carbonell també de la Unitat de Ciència Oberta, Amparo Arlandis, de l'Àrea d'Innovació i Amparo Estruch, Innoagent de Fisabio.

En el marc de les iniciatives desenvolupades per Safor Salut, en esta sessió s'ha treballat en la identificació de necessitats no cobertes i reptes detectats en el camp de la fibromiàlgia i el dolor crònic com una via per a impulsar projectes d'innovació. Este enfocament busca donar resposta a desafiaments concrets, fomentant la participació de professionals sanitaris des de l'inici en la detecció, el disseny i desenvolupament de noves solucions.

Impuls de projectes 

Malgrat els avanços tecnològics i terapèutics, en l'abordatge de la fibromiàlgia continuen existint importants llacunes des del diagnòstic fins al tractament. Esta realitat posa de manifest la necessitat de promoure iniciatives que permeten aprofundir en el coneixement de la malaltia i les seues implicacions, amb l'objectiu de desenvolupar projectes d'investigació i innovació orientats a millorar el seu maneig i la qualitat de vida dels pacients.

L'esdeveniment va tindre per objectiu aportar informació i aprofundir sobre el Patient Journey Map des del punt de vista de professionals sanitaris, és a dir, el recorregut des que apareixen els primers símptomes de la malaltia fins al diagnòstic, i durant el tractament de la fibromiàlgia i dolor crònic. Es van identificar els punts clau de millora que permeten comprendre en profunditat les experiències i necessitats al llarg d'este recorregut.

El taller ha estat organitzat per personal tècnic de Fisabio, Campus de Gandia (UPV) i FAES, i han participat activament professionals sanitaris de diferents especialitats procedents de diversos Departaments de Salut de la Comunitat Valenciana: Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia, Hospital del Vinalopó, Hospital d'Elx, Hospital de la Ribera, Centre de salut de Manises, Hospital Sant Vicent del Raspeig i d'altres entitats com la Universitat Catòlica de València.

Cicle de tallers de ciència ciutadana

Els tallers de ciència ciutadana estan especialment enfocats a aquelles idees en els quals la ciutadania pot contribuir activament amb la ciència, ja siga amb el seu esforç intel·lectual, coneixement de la malaltia, les seues necessitats reals i de l'entorn, o amb les seues ferramentes i recursos.

S'està realitzant un cicle de quatre tallers en el qual es treballaran diferents perspectives.

  • En el primer taller es van arreplegar les necessitats i experiències de les associacions de pacients, pacients i familiars de pacients al llarg del procés de la seua malaltia.
  • En este segon taller hem explorat la perspectiva del personal sanitari en el diagnòstic i tractament.
  • En el tercer taller s'analitzaran els punts clau que hagen sorgit en els dos tallers previs i es determinaran els reptes a treballar en el següent taller.
  • El quart i últim taller del cicle serà un taller de creativitat orientat a generar de manera col·laborativa projectes que responguen als reptes identificats en els tallers anteriors.

Al llarg del tot el procés s'analitzarà la situació, generant debat i proposant diferents vies de solució, buscant incentivar la proposta de projectes d'investigació i innovació col·laboratius entre el personal investigador, sanitari, universitari, empreses i professionals, incloent des de l'inici la participació activa de pacients.

Noves idees i reptes

Si tens una idea de projecte d'I+D+i i en l'àmbit de la salut i necessites un soci de l'entorn sanitari, universitari, empresarial o social per a dur-lo a terme, introduïx la teua idea en https://saforsalut.es/idees-reptes i t'ajudarem a trobar-ho.

A més, pots veure les idees introduïdes i participar activament col·laborant en la seua posada en marxa.

Per a l'execució d'estes activitats es compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Competitivitat i innovació, IVACE+i.