| Esdeveniments i Jornades

‘Autisme: veu i accions per a una societat més inclusiva’ tanca el cicle de fòrums organitzat per la càtedra *Fisabio-UV i *Ascires/*QUAES-UPV

  • La sessió final va posar el focus en la importància de comprendre a les persones amb TEA més enllà del diagnòstic clínic i el paper essencial de les associacions com a xarxa de suport per a les famílies
  • Cicle organitzat per la càtedra Fisabio a la Universitat de València i la Càtedra Ascires/QUAES a la Universitat Politècnica de València

València (27.06.25). La tercera i última sessió del cicle organitzat per la Càtedra Fisabio a la Universitat de València i la Càtedra Ascires/QUAES a la Universitat Politècnica de València s'ha celebrat recentment en el Col·legi Major Rector Peset de València. Sota el títol 'Autisme: veu i accions per a una societat més inclusiva', l'esdeveniment ha reunit especialistes, professionals i representants d'associacions per a tancar este cicle.

Este cicle ha constat de tres sessions temàtiques complementàries: la primera va abordar l'autisme des d'una perspectiva clínica i sanitària; la segona, des de l'àmbit de la investigació; i esta tercera sessió es va centrar en el paper de les associacions i les famílies, amb especial interés en les seues veus i experiències.

La jornada ha comptat amb una sèrie de ponències a càrrec de professionals i membres d'associacions que van compartir tant les seues experiències personals com les viscudes en els seus centres de treball. Entre les intervencions ha destacat la de María Jesús Martínez, pedagoga experta en neurolingüística i neuroeducación, cofundadora de Clínica CETEA, qui ha explicat la importància de comprendre els comportaments de les persones amb TEA i les funcions que estos complixen per a afavorir un acostament genuí que impulse una inclusió real. Esta experta ha subratllat la necessitat d'explorar les alteracions conductuals per a desenvolupar estratègies efectives que afavorisquen la seua inclusió i benestar.

Un dels aspectes clau de la jornada ha sigut el paper fonamental que exercixen les associacions i els centres especialitzats en l'atenció a les persones amb TEA. Daniel Mañó, expresident d'Autisme València, vicepresident de vida i Autisme (VIA) i pare de dos xiquets amb TEA, ha destacat la importància d'estes entitats com a xarxes de suport per a les famílies: "Compartir amb altres pares i sentir-se compresa marca la diferència. No sols cuiden als nostres fills, també ens sostenen a nosaltres."

             

A més, les persones assistents han pogut aprofundir, gràcies a Manuel Martín, psicòleg i director de disseny i desenrotllament de suports de Fundació MIRA'M, en la necessitat d'un canvi d'enfocament en les cures, replantejant els suports oferits i fomentant relacions basades en la interdependència, i no en la dependència, amb una participació activa tant de les persones amb TEA com de les seues famílies.

L'esdeveniment ha conclòs amb una taula redona i una discussió amb el públic, moderada pel doctor Andrés Moya, director de la Càtedra Fisabio a la Universitat de València, qui ha conduït un debat enriquidor entre els experts. Durant la sessió s'han compartit diverses perspectives i propostes orientades a promoure una societat més inclusiva i accessible per a les persones amb autisme.

Informació addicional

Este cicle és el resultat d'una col·laboració entre la Càtedra Fisabio a la Universitat de València i la Càtedra Ascires/QUAES a la Universitat Politècnica de València, amb el suport de diverses institucions acadèmiques i científiques des de 2022. Amb esta col·laboració, materialitzen l'acord pel qual es comprometen a col·laborar conjuntament en activitats de visibilitat i potenciació de la I+D+i.

Per a més informació sobre passades i pròximes sessions, pot consultar-se el lloc web: /es/fisabio/catedra-fisabio-uv/catedra-fisabio-uv-y-quaes-upv/