- Els temes amb més falta de conscienciació han sigut, entre altres, la lactància materna, la teràpia hormonal substitutiva o les infeccions
- A partir dels resultats en 10 països, Fisabio ha dissenyat cinc fitxes informatives per a fomentar l'alfabetització en prevenció del càncer
València (26.05.25). Investigadores de l'Àrea d'Investigació en Càncer i Salut Pública de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), de la Conselleria de Sanitat, han realitzat un estudi d'àmbit europeu per a conéixer el nivell de coneixement de la població sobre les recomanacions per a la prevenció del càncer contingudes en el Codi Europeu contra el Càncer i els factors socials que influïxen en ell.
Tindre un nivell alt d'alfabetització en prevenció del càncer és clau per a la presa de decisions informades i l'adopció de mesures preventives per a reduir el risc de càncer entre la població. Com a part del seu treball en el projecte europeu BUMPER, la doctora Ana Molina i el seu equip van realitzar una enquesta a la població europea per a conéixer les necessitats d'informació sobre prevenció del càncer.
Després d'analitzar els resultats, les investigadores van identificar quatre àrees en les quals existia una falta de conscienciació: lactància materna, teràpia hormonal substitutiva, infeccions i vacunació, dieta sana, activitat física i pes corporal saludable.
L'estudi també va posar de manifest desigualtats en el coneixement sobre la prevenció del càncer entre diferents grups socials. Els hòmens, les persones jóvens, les de menor nivell educatiu i els qui viuen en països d'Europa occidental van mostrar menor nivell de coneixement sobre el tema.
A més, entre les més de 2.300 respostes a l'enquesta, es va detectar la necessitat de difondre la 4a edició del Codi Europeu contra el Càncer (European Code Against Cancer) i les seues 12 recomanacions per a la prevenció del càncer basades en l'evidència científica, ja que només 9,5% de les persones que van respondre l'havien llegit.
"Els resultats d'este estudi han sigut la base per a la creació de materials informatius basats en les necessitats d'informació identificades des d'una perspectiva d'equitat social i de gènere", ha assenyalat la doctora Ana Molina, responsable de l'Àrea d'Investigació en Càncer i Salut pública de Fisabio i coordinadora del paquet de treball 4 de BUMPER.
A partir dels resultats, l'equip de Fisabio ha dissenyat cinc fitxes informatives que expliquen de manera senzilla i accessible els temes del Codi Europeu contra el Càncer sobre els quals es va identificar un menor coneixement. Estes fitxes proporcionen informació fàcil d'entendre i consells útils per a ajudar la ciutadania a prendre decisions informades que reduïsquen el risc de desenvolupar càncer. Les fitxes estan disponibles en totes les llengües oficials de la Unió Europea i es poden consultar i descarregar en la web de BUMPER a través del següent enllaç: https://bumper.cancer.eu/cancer-prevention-factsheets/
Sobre el projecte BUMPER
Boosting the Usability of the EU Mobile App for Cancer Prevention (BUMPER) és un projecte europeu de dos anys finançat pel programa EU4Health en virtut de l'acord de subvenció núm. 101079924. L'objectiu de BUMPER és secundar i millorar el disseny, desenvolupament i promoció específica de la primera aplicació mòbil de la Unió Europea per a la prevenció del càncer, garantint al mateix temps la seua validesa científica.
La creació d'una aplicació mòbil és una de les iniciatives emblemàtiques del Pla Europeu Contra el Càncer (Europe's Beating Cancer Pla) dissenyat per a difondre els missatges del Codi Europeu Contra el Càncer a tota la població. L'aplicació proporcionarà informació per a ajudar les persones a comprendre les mesures que poden prendre per a reduir el seu risc de desenvolupar càncer.
El consorci del projecte BUMPER, coordinat per l'Associació Europea de Lligues Contra el Càncer (ECL), està format per 14 entitats d'11 països europeus. Entre els socis, hi ha experts i expertes en alfabetització en salut, promoció digital de la salut, equitat en salut pública i prevenció del càncer procedents del món acadèmic, instituts d'investigació i lligues contra el càncer.
Per a més detalls sobre BUMPER consulte el seu web: https://bumper.cancer.eu