| Promoció de la salut

La Generalitat impulsa la formació del personal de cuina de centres escolars per a promoure l'alimentació saludable i sostenible

  • Un total de 75 cuineres i cuiners de centres educatius participen en el curs 'Cuina i salut planetària: estratègies culinàries per a una alimentació saludable i sostenible en el menjador escolar'
  • La formació combina l'elaboració de receptes amb espais de reflexió sobre el paper del personal de cuina en la promoció d'hàbits alimentaris saludables en l'entorn educatiu

València (25.04.25). La Generalitat impulsa una formació innovadora dirigida al personal de cuina de centres escolars, amb l'objectiu de transformar els menjadors en espais que promoguen una alimentació saludable i sostenible.

Este programa formatiu s'emmarca en el projecte europeu 'SchoolFood4Change', que està cofinançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, i es desenrotlla amb la col·laboració de l'Associació Empresarial de Restauració Col·lectiva de la Comunitat Valenciana (AERCOV), entitat clau en la difusió dels cursos i en la implicació del sector.

'SchoolFood4Change' és una iniciativa europea que involucra a 43 organitzacions de 12 països, alineada amb l'Estratègia 'De la Granja a la Mesa' i els Objectius de Desenrotllament Sostenible de Nacions Unides. En la Comunitat Valenciana, la Generalitat actua com a soci del projecte i desenrotlla les seues accions en el marc de la Cartera d'Actuacions de Promoció de la Salut i Prevenció en l'Entorn Educatiu que, a través de la Conselleria de Sanitat i la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, s'oferix cada curs a tots els centres educatius, promovent un enfocament integral de l'alimentació escolar.

Esta formació representa un pas ferm en el compromís de la Generalitat per millorar la qualitat de l'alimentació en els centres educatius, dotant al personal de cuina de ferramentes pràctiques i innovadores que contribuïsquen a menús més saludables, sostenibles i adaptats a les necessitats dels escolars.

El curs 'Cuina i salut planetària: estratègies culinàries per a una alimentació saludable i sostenible en el menjador escolar' se celebra durant el mes d'abril a Alacant, Castelló i València, i està dirigit a 75 cuineres i cuiners amb funcions de lideratge i formació dins dels seus equips.

A més, el Centre de Salut Pública de Castelló ha reservat 10 places per al personal de cuina de les residències socioeducatives dependents de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, plasmant el compromís d'acostar esta formació especialitzada a diferents contextos professionals vinculats a l'alimentació col·lectiva de grups poblacionals vulnerables. Estes capacitacions tindran impacte en els menjadors escolars on desenrotllen el seu treball estos professionals al llarg de tota la Comunitat Valenciana.

La formació, amb una duració total de nou hores, s'ha desenrotllat del 22 al 25 d'abril, a través de sessions teoricopràctiques que combinen l'elaboració directa de receptes amb espais de reflexió sobre el paper del personal de cuina en la promoció d'hàbits alimentaris saludables en l'entorn educatiu.

Entre els continguts destaquen conceptes innovadors com la cuina circular, la gestió de la neofobia i neofilia alimentària, l'ús creatiu de proteïnes vegetals i la transformació de menús escolars des d'una mirada de salut planetària.

L'enfocament formatiu busca millorar l'acceptabilitat dels menús, reduir el desaprofitament alimentari i fomentar l'ús de productes de proximitat i temporada, contribuint així a menjadors escolars més saludables i sostenibles, adaptats a les necessitats reals de l'alumnat.

Els cursos són impartits per Ximo Pomer i Cristina Ruiz, cuiners col·laboradors del projecte 'SchoolFood4Change' formats per a este fi en la Universitat de Ciències Gastronòmiques de Pollenzo (Itàlia), on van rebre els coneixements i ferramentes necessàries per a replicar estos continguts en una estratègia basada en el model de formació de formadors.