- La investigació marca un precedent en la integració de la salut digital i la humanització assistencial
- L'article s'ha publicat en la revista Virtual Reality
València (14.04.25). Personal d'Infermeria del Departament de Salut Elx-Hospital General, a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), ha liderat un estudi que explora l'ús de la Realitat Virtual per a millorar l'experiència de pacients amb hematofòbia, és a dir, una por intensa i irracional a la sang i als procediments relacionats, com les extraccions sanguínies.
L'article, titulat “Virtual Reality in the Management of Hematophobia in Hospital Settings: Impact on Anxiety Reduction", ha demostrat científicament que l'ús d'entorns immersius dissenyats específicament per a induir relaxació aconseguix disminuir fins a un 40% l'ansietat en estos pacients, facilitant el procediment diagnòstic i prevenint episodis adversos com la síncope vasovagal.
El treball ha sigut desenrotllat per un equip multidisciplinari encapçalat per Ángeles Triviño i Esther Soler, infermeres del Departament de Salut Elx-Hospital General. Este estudi va comptar a més amb la participació de Cristina Carreño, Tècnic en Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAE) de l'àrea d'extraccions del laboratori central del departament, qui va detectar inicialment la hematofòbia com un problema clau que afectava l'adherència dels pacients a les visites al laboratori, i Irene Azorín, infermera de la mateixa àrea, qui també va contribuir de manera significativa en la investigació.
La investigació es va realitzar juntament amb l'Institut Tecnològic AIJU, situat a Ibi (Alacant), amb més de 30 anys d'experiència en el disseny d'experiències immersives personalitzades, investigació tecnològica i desenrotllament de projectes innovadors en diversos sectors, incloent-hi la salut.
Investigació aplicada
Este assoliment s'emmarca dins del Pla Estratègic d'Investigació i Innovació impulsat per Infermeria i Fisioteràpia del Departament de Salut Elx després de la pandèmia, amb l'objectiu de potenciar la investigació aplicada, millorar la qualitat assistencial i posicionar a estos col·lectius com a referents en la generació de coneixement científic.
"Este estudi és un clar exemple de com la investigació en Infermeria contribuïx directament a millorar la qualitat de vida del pacient mitjançant solucions innovadores recolzades per evidència científica. La publicació en una revista d'alt impacte com a Virtual Reality posa en valor la importància de l'enfocament d'investigació aplicada", assenyala Esther Soler, coordinadora d'I+D+i en Infermeria del Departament de Salut Elx.
Encara que actualment s'està avaluant la viabilitat per a la futura implementació clínica del projecte, la publicació ja marca un precedent rellevant en la integració de la salut digital i la humanització assistencial.
Des de AIJU, José Carlos Sola, responsable de l'Àrea de Tecnologies Digitals Integrades i investigador responsable del desenrotllament dut a terme mitjançant Realitat Virtual, destaca la importància del disseny adaptat a les necessitats del pacient.
"L'èxit de l'impacte de la Realitat Virtual a reduir l'ansietat depén del rigor científic en la creació d'escenaris específics. Este estudi confirma que no basta qualsevol escenari visual, sinó que ha de dissenyar-se acuradament per a induir una resposta fisiològica real", ha explicat Sola.
L'estudi reforça la rellevància i la capacitat innovadora de la Infermeria, mostrant el potencial d'este col·lectiu per a liderar investigacions científiques orientades a la pràctica clínica diària.