- Tindrà lloc el pròxim dimarts 1 d'abril a les 19:30h a la Fàbrica de Gel de València
- Professionals de la investigació compartiran els seus projectes i innovacions en xarrades breus, interactives i dinàmiques, on les persones assistents podran fer preguntes i debatre en un ambient relaxat
València (27.03.25). La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i la Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en la Comunitat Valenciana presenten la nova edició de "Ciència i Canyes", que tindrà lloc el pròxim dimarts 1 d'abril a les 19.30h en la Fàbrica de Gel de València.
Este esdeveniment, que fusiona ciència, curiositat i entreteniment, proposa un acostament informal i dinàmic al món de la investigació científica. Durant la sessió, un grup d'investigadors i investigadores presenta els seus projectes més innovadors a través de xarrades breus i participatives, on les persones assistents podran interactuar, fer preguntes i compartir reflexions en un ambient relaxat i pròxim.
"Ciència i Canyes" és l'ocasió ideal per a endinsar-se en l'univers de la ciència, conéixer de primera mà els avanços que estan marcant el futur i viure una experiència única que combina coneixement i interacció en un entorn distés.
Xarrades
La proposta de Fisabio per a esta sessió és una xarrada anomenada "Com curar la càries i no morir en l'intent", de l'investigador principal del grup de Microbioma Oral de Fisabio, Alejandro Mira. Durant la seua intervenció, Mira narrarà les peripècies i obstacles que l'equip d'investigació valencià ha enfrontat al llarg d'una dècada en el seu ambiciós projecte per a erradicar la càries. Durant estos anys, han realitzat experiments innovadors, negociat amb empreses, i enfrontat a lobbies i "assassins tecnològics", tot amb la finalitat de trobar una solució a este problema.
A continuació, Esther Nebot, Pedro Vicente i Pilar Soriano, investigadors de la Facultat de Belles Arts de la UPV compartiran la seua experiència en el projecte "Recuperar les memòries". Des de novembre, estos investigadors han treballat en la restauració de fotografies i àlbums danyats per la DANA que va devastar la província de València el passat octubre.
"No tires els teus llibres en paper!" és la proposta de la Universitat de València. Ladislao Salmerón, investigador en el ERI d'Investigació Interdisciplinària de Lectura, discutirà la rellevància de la lectura en paper enfront de l'auge dels dispositius digitals i com els dos mons poden coexistir per a millorar la nostra comprensió lectora.
De l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV), l'investigador Alfonso Carrillo, porta la xarrada "Volar amb la llum del sol: combustibles sostenibles per a aviació amb energia solar". Carrillo abordarà com la ciència està desenrotllant noves solucions per a reduir les emissions de CO₂ en el sector del transport, específicament en l'aviació, utilitzant combustibles sostenibles derivats de l'energia solar.
Finalment, en "Ciència i Canyes?", l'investigador del Grup d'Estudi de Risc Cardiometabòlic i Renal d'INCLIVA David Martí abordarà el desenrotllament d'un dispositiu per a detectar el consum d'alcohol i fomentar un estil de vida més saludable. La iniciativa s'emmarca en el Pla Nacional de Salut Hepàtica, que busca promoure el diagnòstic primerenc de la malaltia del fetge per a millorar el seu pronòstic.
Les xarrades seran traduïdes simultàniament a llengua de signes per intèrprets de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD), facilitant la participació de les persones amb discapacitat auditiva.
Este cicle de divulgació compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciència y la Tecnologia - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (FCT-23-19724).