El càncer i altres malalties no transmissibles (ENTs) representen una part significativa de la morbiditat a Europa, gran part de la qual resulta evitable. La Joint Action europea Prevent Non-Communicable Diseases (JA PreventNCD) està concebuda per a fer front a aquest repte mitjançant el suport a estratègies i polítiques de prevenció destinades a reduir la incidència del càncer i altres ENTs, centrant-se en els factors de risc tant personals com socials.
El principal objectiu del projecte és minimitzar la fragmentació i la duplicació d'esforços i implicar les autoritats nacionals a diversos nivells per a potenciar l'impacte de les mesures adoptades. Un aspecte significatiu és l'avaluació rigorosa d'aquestes accions per a ajudar les autoritats a prioritzar les estratègies de prevenció més eficaces. Això contribuirà a aconseguir els objectius globals de reducció de la càrrega de ENTs.
La Joint Action també pretén crear una infraestructura europea global per al seguiment dels factors relacionats amb el càncer i altres ENTs, com els factors de risc, la càrrega de morbiditat i l'impacte de les polítiques i intervencions. Per a això serà necessari aprofitar els coneixements existents alhora que s'exploren nous mètodes.
Atés que la salut depén de les polítiques en tots els sectors de la vida, és crucial tindre en compte les implicacions d'aquestes polítiques per a la salut i l'equitat sanitària.

Entitat finançadora | European Health and Digital Executive Agency, HaDEA | |
Programa | EU4Health – Prevention | |
Nom complet | Joint Action Prevent Non-Communicable Diseases | |
Referència | 101128023 | |
Acrònim | JA PreventNCD | |
Coordinació | Norwegian Directorate of Health - HDIR |
|
Responsable Científic | Knut Jønsrud | |
Període | 01/01/2024 - 31/12/2027 | |
Pressupost |
95.523.000€ |
76.409.620€ EU Contribution (80%) |
Pàgina web | https://preventncd.eu |
-
Abordar les desigualtats socials i els factors de risc
- Un objectiu clau és fer front a les desigualtats socials, abordant les causes profundes dels factors de risc de les ENTs i adoptant un enfocament que abaste tot el transcuros de la vida. El projecte pretén crear una infraestructura europea completa per al seguiment dels factors relacionats amb el càncer i altres ENTs. Per a això s'aprofitaran els coneixements existents i s'exploraran nous mètodes de seguiment dels factors de risc, la càrrega de morbiditat i l'impacte de les polítiques i intervencions.
-
Alineació amb la Iniciativa Europea de Salut
- El projecte s'alinea amb els objectius del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer i la iniciativa «Junts més sans - Iniciativa de la UE sobre les ENTs». Les activitats s'organitzen a través de paquets de treball estructurals, centrats en la coordinació, la difusió, l'avaluació, la integració de polítiques i àrees tècniques com la desigualtat social i les polítiques sanitàries. Aquestes activitats es recolzen en l'evidència produïda per la investigació sobre les causes del càncer i altres ENTs. A més, quatre Action Grants estan relacionades amb aquesta Joint Action: ELISAH, FILTERED, PEACHD i Showup4Health.
-
Enfocament holístic de la equitat i la salut
-
Els objectius generals i específics de JA PreventNCD estan influïts per les accions prioritàries del Europe's Beating Cancer Plan i l'EU Non-Communicable Diseases Initiative - Healthier Together. El projecte posa l'accent que la salut es crea mitjançant polítiques intersectorials, per la qual cosa és fonamental tindre en compte les implicacions per a la salut i l'equitat sanitària de les polítiques en tots els aspectes de la vida. Abordar les disparitats socioeconòmiques i els determinants socials que influeixen en l'exposició als principals factors de risc del càncer i les ENTs és vital per a aquesta iniciativa.
- L'objectiu de JA PreventNCD és ajudar els Estats membres a aplicar estratègies eficaces de prevenció del càncer i les ENTs. Això implica un enfocament coordinat a través de sis paquets de treball tècnics, que aborden els factors determinants de la salut comunes al càncer i les ENTs, i avaluen l'eficàcia i eficiència dels diferents mètodes de prevenció en tota Europa. Altres quatre paquets de treball estructurals de gestió i suport garantiran que els resultats tècnics del projecte arriben al públic adequat, s'apliquen de manera sostenible i complisquen les normes ètiques.
-
WP 01: Coordinació
L'objectiu del paquet de treball és garantir que la Joint Action complisca els requisits administratius i pressupostaris necessaris, així com els objectius generals i específics establerts en aquesta proposta de conformitat amb l'acord de subvenció. -
WP 02: Divulgació y Comunicació
L'objectiu del WP2 és facilitar una comunicació externa i interna coherent, eficaç i sostenible de la Joint Action i garantir que els seus objectius, activitats, resultats i lliurables siguen coneguts tant pels socis del projecte com per totes les altres parts interessades en l'acció. -
WP 03: Avaluació
L'objectiu general d'aquest paquet de treball és avaluar el progrés de la Joint Action respecte a les seues fites i resultats interns i garantir que el projecte complisca els seus objectius establerts. Així mateix, aquest paquet de treball pretén garantir que tots els resultats de JA PreventNCD aconseguisquen alts nivells de qualitat i tinguen un impacte significatiu tant a nivell de la Unió Europea com dels Estats membres participants. -
WP 04: Sostenibilitat
L'objectiu general del paquet de treball 4 és fomentar la transferència i la integració sostenible dels resultats dels paquets de treball 5 a 10 de JAPreventNCD en les polítiques nacionals i europees. Per tant, aquest paquet de treball col·laborarà estretament amb tots els paquets de treball principals. -
WP 05: Regulació y fiscalitat
L'objectiu general del paquet de treball 5 és millorar el compliment, la coherència, l'abast de l'aplicació i l'execució de les mesures fiscals i reguladores dirigides als principals factors de risc de ENTs. -
WP 06: Entornos de Vida Saludable
El principal objectiu d'aquest paquet de treball és aplicar i avaluar intervencions amb un enfocament integrat per a abordar els principals determinants del càncer i altres ENTs en els entorns quotidians, així com a través d'accions transversals que abasten tot el transcurs de la vida. -
WP 07: Desigualtats Socials
L'objectiu general d'aquest paquet de treball és garantir que la Joint Action contribuïsca a la reducció de les desigualtats en relació amb el càncer i altres ENTs a nivell europeu. -
WP 08: Seguiment
L'objectiu general del WP8 és millorar els sistemes de seguiment del càncer i altres ENTs a diversos nivells (europeu, nacional, regional i local) per a donar suport a les polítiques sanitàries destinades a controlar i reduir la càrrega de morbiditat i contribuir a la reducció de les desigualtats sanitàries. -
WP 09: Salut en totes las polítiques
El principal objectiu d'aquest paquet de treball és reforçar l'aplicació de mesures de promoció de la salut en totes les polítiques a diferents nivells de governança, centrant-se especialment en els factors de risc i determinants socials clau per a previndre el càncer i altres ENTs. -
WP 10: Identificar individus en risc
L'objectiu general d'aquest paquet de treball és reduir la incidència del càncer i altres ENTs principalment a nivell personal, proporcionant orientació i produint més proves sobre la integració de la informació dels determinants genètics, demogràfics, característiques de comportament (factors a nivell individual) en un enfocament holístic per a la prevenció de ENTs.
Fisabio i la Direcció General de Salut Pública actuen com a beneficiaris principals del paquet de treball 6 i Fisabio participa també en els paquets de treball tècnics 7 i 8, garantint la supervisió estratègica i la implementació dels objectius de JA PreventNCD. En aquesta capacitat, Fisabio també actua com a autoritat competent espanyola, coordinant els esforços de les entitats afiliades, incloent-hi l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), l’Institut Català d'Oncologia (ICO), la Fundació Institut d'Investigació Marqués de Valdecilla (IDIVAL) i el Ministeri de Sanitat. Aquest marc de col·laboració millora l'alineament nacional dins del projecte, fomentant la sinergia entre institucions per a optimitzar les polítiques de salut pública i els resultats de la investigació.
Entrant detalladament, els grups d'investigació de Fisabio duen a terme les següents tasques:
-
WP6 Entorns de Vida Saludable
- El grup Acció Local i Equitat en Salut lidera i coordina el paquet de treball al costat de l'Institut de Salut Pública de Croàcia i la Universitat Mèdica de Silèsia (Polònia) com colíders. El grup, per tant, està involucrat en totes les tasques de paquet de treball.
T6.1. Metodologia
Aquesta tasca busca desenvolupar una metodologia per a tractar els determinants del càncer i les ENTs, assegurant la interseccionalitat, la participació i l'equitat en el disseny i avaluació de les múltiples intervencions.
T6.2. Increment de la disponibilitat de productes i instal·lacions saludables
L'objectiu és incrementar l'accés a opcions saludables i l'activitat física mitjançant la mobilització de polítiques intersectorials i la participació comunitària per a co-crear entorns de vida saludable socialment justos.
T6.3. Entorns urbans saludables
Els entorns urbans, malgrat exposar a la població a potencials riscos per a la salut, ofereixen oportunitats per a les intervencions a gran escala que milloren la salut pública, la cohesió social i la resiliència climàtica, encara que garantir l'equitat continua sent un repte.
T6.4. Promoció d’entorns lliures de productes no saludables
Aquesta tasca se centra en la prevenció del consum de tabac, nicotina i alcohol, al mateix temps que promou una alimentació sana mitjançant les millors pràctiques nacionals i internacionals adaptades, accions coordinades i recomanacions polítiques inclusives.
T6.5. Baby-Friendly Community and Health Services
La lactància materna és vital per a previndre les ENTs i millorar els resultats sanitaris, però les baixes taxes a Europa posen en relleu la necessitat d'un suport sistèmic, com el model de "Baby-Friendly Community and Health Services", una bona pràctica reconeguda.
T6.6. Plataforma interactiva de capacitació
La plataforma recopilarà i organitzarà els coneixements sobre promoció de la salut i facilitarà el desenvolupament interactiu de capacitats, la instrucció de formadors locals en promoció de la salut i reforçarà les intervencions sobre els factors determinants de la salut.
T6.7. Creació d'infraestructures de promoció de la salut a nivell supraestructural
Aquesta tasca se centra en l'aplicació de l'enfocament d'agrupació d'infraestructures, eines i mètodes que donen suport a intervencions sostenibles i respostes polítiques a la promoció intersectorial de la salut mitjançant la identificació.
-
WP7 Desigualtats socials
- El grup d'investigació Equitat en Càncer i Salut Pública participa en totes les tasques del paquet de treball, mentre que la tasca 7.5 també compta amb la contribució dels grups Qualitat de vida a totes les etapes de la vida i Acció Local i Equitat en Salut.
T7.1. Recopilar i sintetitzar les proves disponibles sobre les desigualtats en el càncer i altres ENTs i els seus factors de risc
Aquesta tasca se centra en la recopilació i síntesi de dades sobre les desigualtats evitables en la morbiditat i mortalitat per càncer i altres ENTs a diferents nivells, el mapatge de fonts i la recomanació de millores per a la recopilació de dades.
T7.2. Identificar proves sobre accions i polítiques que aborden les desigualtats en el càncer i altres ENTs
Per a fer front a les desigualtats en el càncer i les ENTs, aquesta tasca identifica les polítiques i accions existents, desenvolupa un repositori web i garanteix la sostenibilitat a llarg termini mitjançant col·laboracions europees i nacionals
T7.3. Desenvolupament de capacitats/formació per als grups de treball que executen projecte pilot/acciones
Com a suport als grups de treball d'accions pilot, aquesta tasca facilita l'aplicació d'eines i metodologies centrades en l'equitat, com la HEA i la HEIA.
T7.4. Reforçar els coneixements sanitaris per a reduir les desigualtats en càncer i altres ENTs
Millorar l'alfabetització sanitària és un objectiu clau, que pretén reduir les desigualtats sanitàries abordant l'alfabetització digital, organitzativa i de salut mental, amb especial atenció a les minories ètniques i les poblacions immigrants.
T7.5. Planificar i executar accions pilot específiques que aborden els determinants socials de la salut i/o l'exposició a factors de risc
La planificació i execució d'accions pilot centrades en abordar els mecanismes que impulsen les desigualtats sanitàries, estructurades entorn de la vigilància de la salut, l'educació i l'alfabetització sanitàries, i el suport a les poblacions vulnerables.
-
WP8 Monitoratge
- El grup Investigació epidemiològica sobre malalties rares i anomalies congènites participa en les següents tasques del paquet de treball:
T8.1. Investigació i visió general dels factors de risc rellevants, fonts de dades i potencial d'aplicació/escalat
Es desenvolupa un marc per a la vigilància de la salut mitjançant la definició de paraules clau, el mapatge de fonts de dades, l'avaluació de consideracions legals i ètiques, i la creació d'una Eina d'Avaluació de la Vigilància basada en el model d'Avaluació de la Telemedicina (MAST).
T8.4. Control de l'accés a l'atenció sanitària i dels costos sanitaris a nivell poblacional
Es desenvolupen metodologies per a supervisar l'accés i els costos de l'atenció sanitària a les ENTs, posant a prova el model Epicost, estimant els riscos de recurrència del càncer, analitzant els costos microeconòmics de l'atenció sanitària i utilitzant models de simulació per a fonamentar les decisions polítiques.
T8.5. Anàlisi de mancances, puntuació dels factors de risc de la vigilància i recomanacions per a la vigilància, així com potencial d'aplicació basat en l'experiència
Aquesta tasca reuneix les troballes sobre eines de seguiment i factors de risc, perfecciona l'eina MAST, realitza una anàlisi de mancances i ofereix recomanacions per a millorar el seguiment del càncer i altres ENTs i el càncer als països europeus.
-
WP9 Salud a totes las polítiques
- El grup Acción Local i Equitat en Salut participa a les tasques:
T9.1. Reforç en la implementació de Salut en totes les política a diversos níveles administratius per a previndre el càncer i altres ENTs
Aquesta tasca busca reforçar la implementació de l'enfocament de Salut en Totes les Polítiques a nivell europeu, nacional i subnacional, analitzant marcs legals, estructures, processos i actors implicats. S'estudiaran experiències i reformes en sis països per a extraure lliçons i recomanacions que milloren la seua aplicació en els diferents nivells de govern.
T9.5. Revisar i redissenyar/reforçar l'ús de les avaluacions d'impacte sanitari
Aquesta tasca té com a objectiu reforçar la incorporació de la salut i l'equitat en salut en les avaluacions d'impacte de polítiques mitjançant l'anàlisi d'eines existents, el desenvolupament d'una llista de verificació integral i la millora de la capacitació als països europeus. També es crearan recursos en línia per a compartir bones pràctiques, procediments i estudis de cas relacionats amb aquestes avaluacions.
T9.6. Economia del benestar
Aquesta tasca busca desenvolupar un marc pràctic per a la implementació de l'enfocament d'Economia del Benestar, integrant salut i equitat en salut com a elements clau. A través de l'anàlisi de polítiques, intervencions, pressupostos i bones pràctiques, s'identificaran eines i recomanacions per a avançar cap a economies que prioritzen el benestar sostenible de les persones i del planeta.