Investigació en Serveis de Salut
L'Àrea d'Investigació en Serveis de Salut i Farmacoepidemiologia (HSRP) de Fisabio-Salut Pública, és un grup multidisciplinari l'objectiu del qual és desenvolupar les bases científiques necessàries per a donar suport a les polítiques i la presa de decisions en salut, proporcionant als encarregats de prendre decisions els mitjans per a avaluar els sistemes de salut en termes de qualitat, accés, costos i utilització dels serveis de salut, i així avaluar l'impacte de diferents intervencions per a millorar la salut de la població.
La Unitat HSRP té experiència en diversos dissenys d'investigació i té un ampli coneixement de modelització i anàlisi estadística i investigació d'efectivitat i seguretat comparativa en diverses àrees (farmacoepidemiologia, avaluació de polítiques o intervencions de millora de la qualitat, avaluació comparativa de la qualitat de l'atenció sanitària, etc.). Actualment, és un dels grups d'investigació amb més experiència en el camp de la farmacoepidemiologia a Espanya, utilitzant dades observacionals del món real, principalment dels sistemes d'informació electrònics del Servei Valencià de Salut que cobreix una població de 5 milions d'habitants. Lidera o col·labora activament en projectes internacionals, nacionals i locals, molts d'ells amb dades distribuïdes. Tenim experiència convertint les nostres dades en ConcePTION CDM (projectes CONSIGN i Retinoides) i OPOM CDM (som part de la plataforma EDHEN), i som socis de la xarxa d'investigació EU PE&PV i DARWIN EU.
Coordinador del Área
Gabriel Sanfélix Gimeno
Línies d'investigació
- Farmacoepidemiologia, incloent-hi estudis d'utilització, ús racional, adherència, efectivitat, seguretat i cost-efectivitat de medicaments i productes sanitaris, desenvolupats a partir de dades de la pràctica clínica habitual.
- Avaluació de la qualitat i eficiència de les organitzacions sanitàries, incloent-hi els sistemes d'ajust de riscos i de classificació de pacients.
- Investigació en cronicitat i malalties cròniques, fonamentalment en patologies cardiovasculars, múscul-esquelètiques i psiquiàtriques, així com en models d'atenció a la cronicitat.
- Variacions en la pràctica mèdica i utilització de serveis sanitaris, actuant com co-coordinadors, juntament amb el IIS Aragó, del Grup Atles de Variacions en la Pràctica Mèdica en el Sistema Nacional de Salut.
- Utilització inadequada de l'hospitalització i altres aspectes de la utilització inadequada de serveis sanitaris, incloent-hi la sobreutilització i la infrautilització de serveis i prestacions sanitàries.
- Avaluació de l'eficàcia, efectivitat i eficiència de les intervencions sanitàries, incloent-hi l'avaluació de l'impacte de les estratègies de gestió clínica i sanitària, la investigació en resultats i qualitat de vida relacionada amb la salut.
Aquestes línies son operatives en la seua major part a través de diverses cohorts de seguiment construïdes i mantingudes per l'Àrea, i també mitjançant projectes d'investigació i col·laboracions a nivell nacional i internacional.