Promoció de salut en poblacions vulnerades

Les desigualtats socials en salut són diferències injustes, sistemàtiques i evitables que es donen entre els grups socioeconòmics d'una població i que són resultat de la desigual distribució dels determinants socials de la salut al llarg de l'escala social. Els ingressos, el nivell educatiu, les capacitats diverses, el gènere, l'origen cultural, l'edat o la diversitat sexual són factors que influeixen en la salut de les persones, així com en l'accés i ús dels serveis de salut i dels programes preventius. Les polítiques públiques poden generar diferents oportunitats socials que determinen les condicions en les quals les persones vivim, treballem, estudiem o ens relacionem. Existeixen entorns en els quals es concentren diversos eixos de desigualtat que agreugen la situació de fragilitat en la qual viuen les persones i que poden modificar-se incorporant l'enfocament de salut i equitat en totes les polítiques.

Des de l'àrea es promou l'anàlisi de situació de salut de territoris i poblacions, s'identifiquen els factors de protecció i de risc i es proposen actuacions orientades a guanyar salut des de la intersectorialitat i la participació significativa de la ciutadania.

Coordinadora de l'Àrea

Dory Aviñó Juan-Ulpiano

Línies d'investigació

  • Promoció de salut en poblacions en situació de vulnerabilitat social

La Cartera de Serveis de Salut Pública en la Comunitat Valenciana (Decret 173/2021, de 22 d'octubre, del Consell, de regulació de la Cartera de Serveis de Salut Pública del Sistema Valencià de Salut. DOCV de 28 d'octubre de 2021) estableix en la línia d'actuació 5.4 la promoció de la salut en col·lectius en situació d'especial vulnerabilitat. Un projecte innovador de l'àrea i que s'emmarca en aquesta línia d'actuació és el Projecte RIU: "Un riu de cultures, un riu de salut", impulsat pel Centre de Salut Pública d'Alzira, Fisabio i l'administració local, en l'actualitat, els Ajuntaments d'Algemesí i Alzira.

Activitats d'investigació en les quals treballem:

  1. Desenvolupament i avaluació de models d'intervenció comunitària en poblacions en situació de vulnerabilitat per a reduir desigualtats en salut.
  2. Construcció i dinamització de mapes d'actius per a la salut en barris i contextos de vulnerabilitat social. S'ha dissenyat i provat una metodologia d'investigació-acció participativa per a elaborar mapes d'actius per a la salut.
  3. Disseny i aplicació de metodologies d'investigació-acció participativa en promoció de salut, salut comunitària i acció local en salut.
  4. Formació, assessoria i aplicació de metodologies participatives en la investigació i difusió dels seus resultats a la població.