| Divulgación

Més de 350 estudiants participen en el concurs de vídeos ‘De major vull ser com…’ dels instituts d’investigació de la Conselleria de Sanitat i la UV

València (01.03.24). Més de 350 estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat i Formació Professional (FP) han participat en la VII edició del concurs de vídeos 'De major vull ser com...', certamen organitzat pels instituts i les fundacions d'investigació de la Conselleria de Sanitat i la Universitat de València (UV) per a incentivar la investigació i identificació de referents femenins en disciplines científiques, tecnològiques i innovadores, així com fomentar l'equitat d'oportunitats en este desenvolupament professional.

La directora general d'Investigació i Innovació, Mariola Penadés, ha participat en l'entrega de premis del certamen i ha destacat que "esta és només una de les múltiples accions que la Conselleria de Sanitat du a terme al llarg de l'any per a despertar l'interés científic entre l'estudiantat de la nostra Comunitat, ja que estimular i encoratjar la seua vocació és la manera de construir una societat en la qual l'excel·lència i el talent no coneguen límits de gènere".

Enguany hi han participat un total de 32 centres d'educació de Castelló, València i Alacant, amb més de 88 vídeos i 350 alumnes, la qual cosa suposa un rècord històric de participació en el concurs. L'alumnat ha presentat peces audiovisuals reivindicant les aportacions de 102 dones científiques com Margaret Wilcox, que va inventar el sistema de calefacció per a automòbils, o Olufunmilayo Olopade, oncòloga d'origen nigerià que va descobrir que les dones afroamericanes solen desenvolupar càncer de mama a edats més primerenques que les caucàsiques.

En la categoria de millor guió han guanyat els vídeos 'Mujer tenías que ser', del Col·legi San José i Santa Ana de Torrent, i 'Trenquem el sostre de vidre', de l'IES Blasco Ibáñez de Cullera. En la categoria de millor producció audiovisual els vídeos guanyadors han sigut 'Volar', del Julio Verne School de Torrent, i 'Carta a su hija', de l'IES Pere Boïl de Manises.

Finalment, en la categoria de vídeo més innovador per la selecció del personatge, els premiats han sigut 'Estrellas de oriente', de l'IES Cid Campeador de València, que destaca el paper d'Anandibai Gopalrao Joshi com a pionera en la medicina índia, i 'Gitanjali Rao, científica referent per als adolescents', de l'IES Malilla de València, que explica el dispositiu per a detectar la presència de plom en l'aigua que ha inventat esta jove científica estatunidenca. També s'han entregat dos reconeixements d'accèssits als vídeos 'Probablemente estaré equivocada', del Col·legi Engeba de València, i 'Siempre hay referentes', de l'IES Vicent Andrés Estellés de València.

Premis

Quant a la dotació dels guardons, en cada una de les categories s'entrega un premi de 2.000 euros. D'este import es destinaran 1.000 euros a la compra de material científic i tecnològic per part del centre educatiu al qual pertanyen els i les alumnes del vídeo premiat. Els 1.000 euros restants seran per als i les jóvens que han participat en l'elaboració dels vídeos guanyadors, import que també es destinarà a la compra de material tecnològic o educatiu.

Durant la gala s'han entregat els 6 premis als vídeos guanyadors, que s'han projectat en el mateix acte. Des de hui i fins al 15 de març, comença el període de votació dels dos premis del públic que encara queden per assignar.

'De major vull ser com...' es du a terme gràcies a un conveni de col·laboració subscrit entre la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO); l'Institut d'Investigació de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA); l'Institut d'Investigació Sanitària La FE (IISS La FE); l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (ISABIAL), i la Universitat de València (UV) per a potenciar activitats conjuntes de divulgació, comunicació i promoció de la investigació, el desenvolupament i la innovació.

Reconeixement

Durant l'acte, celebrat a la sala d'actes del Rectorat de la UV, Mariola Penadés també ha entregat en nom de la Conselleria de Sanitat els diplomes de reconeixement institucional a les investigacions sanitàries que complixen paràmetres d'inclusió de perspectiva de gènere en el seu disseny experimental, realitzades per les institucions organitzadores (ISABIAL, INCLIVA, IIS La Fe, Fundació Fisabio i UV), el Centre d'Investigació Príncipe Felipe (CIPF), i la Fundació Hospital General de València; així com a la implementació dels plans d'igualtat als instituts i les fundacions d'investigació sanitària de la Comunitat Valenciana.

Sobre este tema, la directora general d'Investigació i Innovació ha valorat la importància que, en el mateix esdeveniment, hagen coincidit tant professionals del sector de la investigació, com estudiants adolescents amb interessos científics. "Espais comuns com este contribuïxen a acostar la realitat de la ciència als més jóvens, així com contagiar la il·lusió de les noves generacions a totes les persones assistents", ha assenyalat.

L'acte servix d'unió entre la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, l'11 de febrer, i el Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març.

Veus expertes

El concurs 'De major vull ser com...' va arrancar en 2018 a càrrec de la Fundació Fisabio, organisme dependent de Conselleria de Sanitat, i any rere any ha anat guanyant participació fins a arribar a esta sèptima edició.

Enguany, el jurat que ha valorat els vídeos guanyadors està integrat, d'una banda, per expertes en comunicació científica i estudis de gènere, com ara Oti Rodríguez, tècnica de Comunicació de la Universitat d'Alacant; Delfina Roca, responsable de la secció de coordinació de Divulgació Científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat de Múrcia, i Leonor Goicoechea, agent d'igualtat i formadora en gènere d'Associació per la Coeducació.

D'altra banda, també conformaven el jurat una persona representant de cada entitat organitzadora. Així, ha comptat amb Patricia Souto, tècnica audiovisual de la Universitat de València; Andrea Blanco, tècnica de comunicació de FISABIO; Javier Ripoll, coordinador de l'Àrea d'Informàtica de l'Institut d'Investigació de La Fe; Olga María Rivero, investigadora emergent Miguel Servet en el Grup d'Investigació en Psiquiatria i Malalties Neurodegeneratives de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, i Ana Tobarra, tècnica de qualitat de l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant.

El concurs "De major vull ser com..." compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.