NOTICIAS
volver a Inicio  

   Fisabio participará en la celebración de la Noche Europea de la Investigación, impulsada por la Generalitat, pera acercar la ciencia a la ciudadanía

 

 

València, 28/06/2018. La Generalitat impulsará, per primera vegada, la celebració de la Nit Europea de la Investigació en la Comunitat Valenciana amb un programa d'activitats que busca apropar la ciència a la ciutadania i que compta amb la implicació de les cinc universitats públiques valencianes, centres d'investigació en salut pública, el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, les tres diputacions provincials, set ajuntaments i quatre fundacions.

 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han fet l'anunci al Museu de les Ciències d'aquesta fita de divulgació científica, la qual tindrà lloc el pròxim 28 de setembre alhora que en més de 300 ciutats de més de 30 països.

 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apuntat a la innovació com un projecte de societat per al territori valencià i ha assegurat que «ara és moment de retornar eixe talent per a alinear a la Comunitat Valenciana en un projecte comú amb Europa».

 

Puig ha afirmat que aquest projecte europeu «no té una altra alternativa que la tecnologia i la investigació». El cap del Consell també ha destacat la labor de les universitats: «És moment de tornar a la Universitat tots els intruments possibles per a la investigació».

 

 

El responsable del Consell també ha posat l'accent en el paper fonamental que han de tenir les dones científiques per a deixar d'estar invisibilitzades i en la necessitat d'il·lusionar als joves amb la ciència.

 

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà ha assenyalat que la iniciativa del seu departament ha trobat "l'empatia, la col·laboració i les idees de la resta d'organismes que també hi participen".

 

Segons ha destacat Marzà, la Conselleria vol "fomentar la transversalitat entre ciències bàsiques, ciències socials i humanes, recerca en salut, la cultura i el patrimoni" per a "superar la dicotomia ciències-humanitats i apostar per la interdisciplinarietat".

 

Marzà ha subratllat eixa intenció de "establir ponts entre la investigació i la cultura", que ha motivat la integració en la Nit Europea de la Investigació del Consorci de Museus "com a organisme que coordina i impulsa el nostre patrimoni museístic al llarg de tot el territori i en col·laboració amb les diputacions i diversos ajuntaments".

 

 

La investigadora de l'Incliva i catedràtica d'Oncologia de la Universitat de València, Ana Lluch, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, també han participat en l'anunci oficial de la promoció de la Nit Europea de la Investigació, a més a més de representants de les diverses institucions que s'han implicat en l'elaboració d'aquest programa de divulgació de la ciència i la tecnologia.

 

 

 

 

Quaranta activitats en set municipis

 

El programa inclourà unes quaranta activitats en set municipis del territori autonòmic. 'Science bridges' és el lema de la primera Nit Europea de la Investigació Valenciana, ja que la Generalitat Valenciana vol potenciar l'establiment de ponts i connexions entre la societat i la comunitat investigadora valenciana sobre ciència, salut, patrimoni i cultura, amb l'objectiu de celebrar també l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

 

En la presentació, la investigadora Ana Lluch ha explicat que és un motiu d'alegria i esperança que la Generalitat impulse aquest acte que se celebra de manera conjunta en 30 països. Lluch ha indicat que cal atraure als i les joves a la ciència per a generar noves vocacions i ha destacat «el paper de les dones científiques per a superar el sostre de cristall». «Hem d'animar les joves al fet que siguen ambicioses i perden la por a les carreres científiques, i estic convençuda que aquest esdeveniment serà un punt d'inflexió per a açò», ha indicat.

 

Per la seua banda, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha afirmat que «una de les grans virtuts d'aquesta iniciativa és que permet trencar el fals mite segons el qual les universitats, i les científiques i els científics en general, vivim tancats en el nostre laboratori, en la nostre torre de marfil». «No pot haver ciència sense contacte amb la societat per a la qual es crea aquesta», ha dit. «Hem d'apropar els laboratoris, els museus, els espais de recerca i estudi a totes i tots els ciutadans, per a que coneguen la important tasca que es fa, per a que sàpien a què es dediquen els seus impostos i, per suposat, per a que, en un exercici democràtic, puguen indicar-nos a què hem de dedicar els nostres esforços i quins han de ser els límits ètics de la recerca», ha afegit.

 

Perspectiva de gènere

 

Des de 2005, la Unió Europea promou la celebració de la Nit Europea de la Investigació -'European Researchers' Night'- amb la finalitat d'apropar la figura de les investigadores i els investigadors a la ciutadania mitjançant activitats divulgatives, dinàmiques i amb un component lúdic. D'aquesta manera, es pretén atraure l'atenció de la societat cap a la ciència, especialment del públic jove per tal de fomentar vocacions per la ciència, tecnologia i la recerca.

 

A més a més, Nit Europea de la Investigació Valenciana mostra un compromís especial per fomentar la perspectiva de gènere en la ciència, és a dir, donar a conèixer la investigació liderada per dones al territori autonòmic.

 

La proposta liderada per la Generalitat Valenciana, ha estat promoguda per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, en concret, des de de la Direcció General d'Universitat, Investigació i Ciència i la Secretaria Autonòmica de Cultura, a més a més de comptar amb la implicació del Consorci de Museus de la Comunitat Valencia.

 

S'hi han implicat les cinc universitats públiques valencianes -Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I i Universitat Miguel Hernández-, juntament amb el centres de recerca en salut de la capital valenciana, dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: Fisabio, Incliva, ISSLaFe, Fundació Investigació Hospital General i Fundació d'Investigació Príncipe Felipe.

 

A més, també hi participen centres de recerca d'àmbit estatal, com ara el CSIC, mitjançant la seua delegació a la Comunitat Valenciana, i el Centre d'Investigació en Xarxa en Malalties Rares (Ciberer), integrat en l'Institut de Salut Pública Carlos III.

 

La Nit Europea de la Investigació Valenciana compta amb el suport de la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes, la Direcció General de Relacions amb la Unió Europea i l'Estat, l'Agència Valenciana del Turisme i la Ciutat de les Arts i les Ciències.

 

També col·laboren les tres diputacions valencianes, a través dels museus de Prehistòria de València, de Belles Arts de Castelló i MARQ d'Alacant i els ajuntaments de València, Alacant, Castelló, Elx, Sagunt, Potries i Morella, pel seu vincle amb la cultura i patrimoni cultural reconegut per la Unesco. Per últim, hi han col·laborat la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats, la Fundació Oceanogràfic i la Fundació per al Foment d'Estudis Superiors.


>>>>>
<<<<<