NOTICIAS
volver a Inicio  

   Fisabio i l'Ajuntament de València col·laboren en l'estudi de l'impacte de la mortalitat per Covid-19 i altres malalties en els barris de València
  • La investigació emmarcada en el conveni compararà l'estat de salut de la població de València abans i després de la pandèmia
  • L'estudi es basa en el projecte MEDEA, liderat per Fisabio i en el qual han participat tretze grups d'investigació nacionals

València (30.05.2022). Mónica Pont, directora gerent de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i Emiliano García, regidor de Salut i Consum de l'Ajuntament de València, han signat un conveni de col·laboració entre totes dues entitats per a l'estudi de l'impacte de la Covid-19 a la ciutat de València.

A l'acte de signatura, celebrat a l'Ajuntament de València, ha assistit també Miguel Ángel Martínez Beneito, investigador principal de l'estudi que s'emmarca en el conveni i membre de la Unitat Mixta d'investigació en mètodes estadístics per a dades biomèdiques i sanitàries (Fisabio-Universitat de València). Amb aquest conveni s'establirà un sistema de vigilància geogràfica de la mortalitat de la ciutat de València. L'estudi avaluarà, en els barris de València, l'impacte que ha tingut la pandèmia per la Covid-19.

Davant aquesta iniciativa, la directora gerent de Fisabio, Mónica Pont, recalca la importància de la col·laboració; d'entendre l'equitat per a afrontar problemes de la societat i d'investigar amb solidesa científica i enfocament humà.

Emiliano García ha ressaltat "la importància d'aquesta mena de col·laboracions que aporten dades per a millorar els serveis públics". "Concretament, aquesta anàlisi mostrarà els barris de la ciutat més colpejats per la covid-19 i permetrà relacionar els factors socioeconòmics de cada zona de la ciutat i com incideixen els mateixos en la salut de la seua població".

Impacte de la Covid-19 a València

Per a poder dur a terme l'estudi, focalitzat a la ciutat de València i que està orientat a la recopilació, al manteniment i a l'anàlisi de dades de la ciutat, l'equip d'investigació, liderat per Miguel Ángel Martínez, es basarà en el projecte MEDEA de Fisabio, en el qual van participar tretze grups d'investigació nacionals.

El projecte MEDEA "va consistir en l'estudi de la distribució geogràfica de les principals causes de mortalitat, i els seus determinants, en 26 grans ciutats espanyoles durant el període d'estudi 1996-2015", explica Martínez.

Per al marc del conveni, i sobre la base del treball realitzat dins de MEDEA, s'analitzaran totes les causes de mort contemplades en l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en els 84 barris de la ciutat de València. A més, es compararà de manera específica la distribució de la mortalitat en el període 2015-2019 enfront de la de 2020-2022, per a així valorar l'impacte de la Covid-19 en la salut de la població de València.

"L'excés de mortalitat provocat per la pandèmia en unes certes localitzacions concretes de la ciutat, independentment de la causa de mort, provocaria importants diferències en l'esperança de vida de la seua població, per la qual cosa una anàlisi detallada d'aquest indicador hauria de mostrar els barris de la ciutat més colpejats per la Covid-19. Per a això es farà ús de models i tècniques d'estimació en àrees xicotetes amb l'objectiu de garantir la qualitat i fiabilitat dels diferents indicadors obtinguts de la seua anàlisi", explica Miguel Ángel Martínez.

L'estudi permetrà relacionar els factors socioeconòmics de cadascun dels barris de València i els problemes de salut estudiats. Els resultats de l'estudi seran presentats, per part de l'equip d'investigació, en diferents informes en finalitzar el conveni de col·laboració.
 
El conveni s'emmarca dins de l'Acord marc per a la recuperació i la reconstrucció de la ciutat de València en el context post-Covid-19, dins de l'eix "Ciutat Saludable i Sostenible". Amb ell, l'Ajuntament de València aportarà, per a cadascun dels tres anys de duració d'aquest, una dotació econòmica de 37.500,00€ a la Fundació Fisabio.


>>>>>
<<<<<